МОН и БАН не могат да се разберат има ли грешка в матурата за 12 клас

8920
МОН и БАН не могат да се разберат има ли грешка в матурата за 12 клас
Снимка: БГНЕС

Родители алармираха за грешка в задача №7 от вчерашната матура по български език и литература за 12 клас.

При задача №7 учениците трябваше да изберат в кое от 4 изброени изречения няма граматическа грешка. Три от тях са очевидно грешни. Изречението в пример Б обаче, според МОН, е правилно, а според много експерти, родители и ученици има грешка. Ето го изречението:

МОН публикува теста по БЕЛ от държавния зрелостен изпит

Тестът по български език и литература от държавния зрелостен изпит бе публикуван на сайта на МОН.  Изпитът започна в 8:00 часа су...

„Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия“.

Експертите твърдят, че в това изречение думата „комисия“ трябва да бъде членувана.

В интервю за предаването „Нещо повече“ експертът по български език в Министерството на образованието и науката Александър Трингов заяви:

„В това изречение категорично няма граматична грешка, тъй като няма нарушено граматично правило. Твърдението, че е допусната грешка, трябва да бъде подплатено с посочване на конкретно граматично правило, което в това изречение е нарушено“.

Вижте въпросите от теста за 7 клас от матурата по БЕЛ

В 16 часа на сайта на министерството на образованието бе публикуван тестът, който се падна на седмокласниците на националното външно оц...

Илияна Кунева от Института по български език на БАН каза от своя страна:

„Имаме своите съображения да твърдим, че има нещо притеснително в тази задача. Повечето хора така разсъждават, че когато тази дума е употребена в нечленуваната си форма, значи, че става дума за „някаква комисия“. Тук този смисъл, който се задава с нечленуваната форма, точно това го кара, за повечето хора, да звучи неестествено, не звучи добре. А в самото изречение става дума за много конкретна ситуация. В такова изречение, по този начин формулирано - „Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисията“, би звучало и граматично, и естествено и не би предизвикало такива притеснения. Такива изречения, които биха предизвикали някакво такова вълнение, по-добре да бъдат по такъв начин написани, че да няма съмнение за нито една дума или форма, особено когато се посочва за верен отговор. Намираме за притеснително това, че отговор Б е посочен за верен отговор“.

Трингов обаче заяви, че не приема довод като "това изречение не звучи добре". Той отново повтори, че изречението е граматически правилно и не смята, че точката от тази задача трябва да бъде отнета за всички.

Димитър Сотиров – родител на зрелостник, който предложи преди децата да се явят на матури догодина, да се явят чиновниците в Министерството на образованието, а може би и учителите им, каза пред БНР:

2 665 зрелостници са се явили на матурата по БЕЛ в Благоевградко

2 665 зрелостници са се явили на държавния зрелостен изпит по български език и литература в Благоевградска област. Това каза за Радио &...

„Това не е първият случай, в който има спорове около някоя матура. Очевидно за много от децата е било голям проблем да открият верен отговор в тази задача. Задачи, които поставят децата пред подобни дилеми, са недопустими. Целта на подобен изпит не е да ги вкарва в някакви уловки, капани или друг тип отговори, които могат да се тълкуват по различни начини, а да проверят техните знания“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование