МОН отчете увеличение на насилието в училище, каза с какви мерки ще го бори

2141
МОН отчете увеличение на насилието в училище, каза с какви мерки ще го бори
Снимка: БГНЕС

Има съществено увеличаване на случаите на агресия в училищата у нас. Това отчете министърът на образованието и науката проф. Николай Денков при представянето на междуинституционален план за превенция на агресията и за засилване на сигурността в образователните институции. В плана е предвидено да има ученически патрули от по-големи ученици, които в междучасията да следят дали няма сбивания и пререкания - на принципа "връстници обучават връстници".

"Факт е, че родителите, учителите, всички ние даваме примера, който децата произвеждат в училище. Затова можем да очакваме, че агресията, ще изчезна в училищата, тогава, когато тя изчезне от живота около нас", заяви той и добави: "Ролята на компютърните игри, филмите са също са част от агресията в училище".

МОН представя план за борба с агресията в училище

Днес, 10 април, от 10:00 часа на седмия етаж в МОН министърът на образованието и науката проф. Николай Денков ще представи междуведомст...

По думите му планът е разделен на две групи дейности: до края на 2017 и до края на 2018 г. с ясни отговорности и срокове.

"Най-важни са промените в наредбата за държавния образователен стандарт за приобщаващо образование. Механизмът за превенция на агресия не е достатъчно работещ към момента. Трябва да има механизъм, който да не лежи на плещите на учителя", каза Денков и уточни, че вторият проблем е във взаимодействието между учителите и родителите.

Третата група проблеми е необходимостта от твърде много време, в което учителите са претрупани да попълват документи. "Всичко това ще помогне на учителите да се върнат към основната си дейност да преподават", сигурен е служебният министър.

Втората наредба е свързана с дефинирането на няколко варианта за осигуряване на медицинско обслужване в съответното училище. В Наредбата ще се представят възможните наредби и всяко училище ще избере най-адекватния за себе си. Двете наредби ще изискват определен финансов ресурс, който трябва да бъде заложен.

"Нямаме необходимите медицински лица за всяко училище, затова сме приели друг подход, който ще е разписан във вътрешните правила на всяко училище", каза ръководителят на ведомството.

Отново агресия в училище: Бой между съученици заради момиче

Момче е със счупена челюст след бой с негов съученик, съобщиха от полицията в Монтана. Спречкването станало по време на учебен процес ...

Трябва да де изготви добре обоснована система, чрез която всяко дете да има достъп до психолог и педагогически специалист. "За това са необходими около 17 млн. лв.", сметна той.

Втората група мерки е свързана с предоставяне на експертна помощ от други институции на учителите и директорите от други институции. "Учителите имат нужда от експертна помощ, казусите са различни, трябва да де реагира бързо", категоричен е Денков.

Третият тип дейности е свързан с развитието на набора от извънкласни дейности. Тази система в областта на спорта, науката, културата, техниката трябва да се развие допълнително така че всяко дете да има достъп до съответната дейност.

Денков обяви, че програмата "Твоят час" не работи достатъчно добре и учителите се оплакват от проекта.

Другият тип дейности е свързан с включването на родителите за борбата с агресията в училище. Следващата група мерки са свързани с координация на различните институции по места.

Малки, но вече знаят - всички проблеми се решават с бой!

Насилие между шестокласнички разбуни духовете в социалните мрежи. На видеото момиче, което видимо е непълнолетно, е ритано в главата и ...

"Не е достатъчно да има видеокамери в училищата, важно е как се използва информацията за тях. Трябва да има координационен механизъм, който да обсъжда проблемните случаи.

На въпрос на Actualno.com колко ще струва в крайна сметка планът за превенция и борба с агресията и дали необходимите средства ще легнат на гърба на делегираните бюджети на всяко училище, министърът на образованието уточни, че в момента текат разчети и в края на май със съдействието на Финансовото министерство ще бъдат ясни точните цифри извън необходимите 17 млн. лв. за психолози и педагози в училище. По думите на проф. Денков всяка институция, която е участвала в обсъждането на плана за превенция на агресията е дала яснота с какви средства може да помогне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование