X
 
 

МОН пак ремонтира уроците по математика

2050 2
photo of МОН пак ремонтира уроците по математика
Снимка: Община Ценово
Учебните програми по математика отново ще бъдат прегледани през следващите месеци. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от БНТ. Причината са лошите резултати на учениците на външното оценяване в 7 и матурите в 12 клас. Създаден е екип, който ще предложи варианти как да се избегне "препускането" по материала. Ще се започне с програмите от 5 до 7 клас. Всичко това се случва едва три години след влизането им в сила.

Според статистиката от Националното външно оценяване в 7 клас първият випуск, по новите програми има средно 28 точки по математика от възможни 65 на първия модул на теста. Вторият - 30 точки от 65. Тази година, при обединени първи и втори модул, резултатът, който разбуни духовете, е едва 33 точки от 100 - или среден три. Резултатите по български винаги са по-високи, тази година точките бяха 53 от 100.

Вълчев: Случващото се в училищата граничи с опит да се разруши образователната система

Ситуацията в Сливенско се нормализира, след като вчера масово родители взеха децата си от училище заради сигнали, че социалните служби ...

Това обаче, което притеснява най-силно министерството е катастрофалното падане на успеха по математика между четвърти и седми клас. Учениците, родени през 2005 година, в 4 клас имат средно 67 точки и същите ученици в 7 - едва 33. Учители смятат, че учебните програми са доста натоварени в този период, но за съжаление часовете по математика са твърде малко.

Има обаче и друга гледна точка - според преподаватели от Факултета по математика и информатика съдържанието на програмите по математика не е трудно, напротив, България изоставала от страни като Румъния, Македония и Сърбия. От министерството обаче още мълчат, защото тепърва щели да обсъждат програмите, съобщава БНТ.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • дърт даскал, дето помни, че и в старото време нещата не вървяха! 2 дърт даскал, дето помни, че и в старото време нещата не вървяха! преди 1 седмица Профил на трол?
    Програмите ги пишат едни хубави дами и господа в едни хубави академични кабинети с овехтели мебели. Те не са виждали ученик, освен на снимка в учебници и вестници. Да не говорим за ученик-циганче. Те обаче гледат тавана и разсъждават академично - Колко ще е хубаво, ако децата знаят това и онова, второ и четвърто, леле да не изтървем пето и шесто!... След това тези хубави академични програми, напра виж още ›› вени по всички академични правила на великите науки Педагогика, Психология и Математика, се дават на едни хубави академични колективи, автори на учебници. Те са задължени до последната точка и запетая да изпълнят хубавите академични програми и да съставят хубави академични учебници. Накрая тия учебници със заповед на Министъра на МОН се предават на учителите в една национална кампания да ги разгледат и да ги одобрят. Ако не ги харесат нещо, ще трябва да напишат едно хубаво академично обяснение "ЗАЩО, аджеба, не ми харесва този учебник?". Да, ама учителите ги мързи, а и никой не им плаща допълнително да пишат хубави академични обяснения и ОДОБРЯВАТ ВСИЧКО! По мое скромно мнение би било по-добре Министърът да ги включи още в изготвянето на хубавите академични програми, че да не са чак толкова академични!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    А какво да кажем да всички други учебни предмети, по които няма национални външни оценявания след 7 клас. Резултатите при тях няма да са тревожни, а направо катастрофални, като се има предвид, че те се изучават с много по-малко часове от българския и математиката, няма частни уроци и целогодишна допълнителна подготовка. Те са просто извън борда, поставени в положението на ненужен баласт.
Последно в Актуално