МОН публикува резултатите от матурите за 10. клас: Нивото по математика се покачва, но не и по БЕЛ

49894
МОН публикува резултатите от матурите за 10. клас: Нивото по математика се покачва, но не и по БЕЛ
Снимка: iStock

Десетокласниците подобряват резултатите си по математика в сравнение с миналата година, но не и по български език и литература. Това са заключенията на Министерството на образованието, които публикуваха резултатите от Националното външно оценяване за 10. клас. Може да ги проверите тук.

На матурата по математика десетокласниците имат средно 32,28 точки от максимум 100, а през 2021 г. резултатът беше 27,68 точки от 100. В това изчисление не се включват допълнителните 4 точки, които някои ученици получиха заради липсващите скоби в част от помощните формули за изпита. Припомняме, че заради това, че МОН предостави сгрешени формули на учениците, изпитът се проточи с още час.

МОН публикува резултатите от матурите в 7. клас: Нивото по БЕЛ се запазва, но не и по математика

Близо 70% от седмокласниците разбират това, което четат. Почти 60% от тях разчитат също внушенията на цитат от изучавана литературна тв...

"На матурата по математика десетокласниците работиха по 17 задачи, от които 15 с избираем отговор и две - със свободен. Повече от половината ученици нямат проблеми да извършват действия и да сравняват реални числа, както и да прилагат аритметична прогресия. Над две трети от тях обаче се затрудняват да определят линейна функция по графика, да съставят модел на израз чрез извличане на информация от текст и да намират обем на тяло. Само около 37% от учениците умеят да решават задачи за произволен триъгълник, прилагайки косинусова теорема. Едва 35% знаят метричните зависимости в правоъгълен триъгълник.

Без присъдени точки на някоя от двете задачи с разширен свободен отговор са над 70% от явилите се на матурата.

Средните резултати на националното външно оценяване по български език и литература са 43,16 точки от 100. Те са близки до миналогодишните 45 от 100.

В изпита по БЕЛ бяха включени 23 задачи. 14 от тях бяха с избираем отговор, 8 - със свободен, а една изискваше да се създаде текст. Като цяло десетокласниците се справят успешно със задачите с избираем отговор, но имат проблеми с тези със свободен отговор. Почти две трети от младежите се затрудняват да определят и запишат със свои думи два примера за отчуждението между хората в града, а 30% - да формулират собствена теза по темата „Човекът и общуването“. На над 20 000 ученици не е присъдена нито една точка на задачата за създаване на резюме на откъс от художествена творба, констатират от МОН.

Както и през предходната година, няма десетокласници с максимален брой точки и по двата предмета. Двадесет и един от тях обаче имат 0 точки и на двата изпита. По български език и литература с 0 точки са 75 ученици (през 2021 г. те са били 96). Никой не достигнал до максималните 100 точки. 

Денков: Най-трагичен е преходът между 4 и 5 клас

Най-трагичен бих могъл да кажа, че е преходът между 4 и 5 клас. Причините са различният подход към преподаването и появата на различни ...

 

Както и през предходната година, няма десетокласници с максимален брой точки и по двата предмета. Двадесет и един от тях обаче имат 0 точки и на двата изпита.
По български език и литература с 0 точки са 75 ученици (през 2021 г. те са били 96). Никой няма 100 точки.
Над 14 пъти повече са пълните отличници по математика през тази в сравнение с миналата година. Сега 100 точки имат 412 срещу 29 през 2021 г. В това сравнение не е отчетена компенсацията от допълнителни 4 точки на някои ученици заради липсващите скоби в помощните формули. С 0 точки по математика са 328 ученици.Както и през предходната година, няма десетокласници с максимален брой точки и по двата предмета. Двадесет и един от тях обаче имат 0 точки и на двата изпита.По български език и литература с 0 точки са 75 ученици (през 2021 г. те са били 96). Никой няма 100 точки.

Над 14 пъти повече са пълните отличници по математика през тази в сравнение с миналата година. Сега 100 точки имат 412 срещу 29 през 2021 г. В това сравнение не е отчетена компенсацията от допълнителни 4 точки на някои ученици заради липсващите скоби в помощните формули. С 0 точки по математика са 328 ученици.

По традиция сред регионите с най-висок среден резултат са София-град, Смолян и Варна. По математика първенец обаче е област Кърджали. Леки размествания се наблюдават при регионите с най-малък среден брой точки, като Разград е излязъл от последната тройка и по двата предмета. По-назад се е придвижила област Монтана, съобщават от МОН.

Графика: МОН

Изводите от матурите: По-ниски оценки, повече трудности за учениците (ВИДЕО)

Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници се явиха на национално външно оценяване по български език и литература и по математика пр...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование