Начални учители искат отмяна на "малките матури" по български език и математика

8496
Начални учители искат отмяна на "малките матури" по български език и математика
Снимка: iStock/Guliver

Учители и родители са с възражения към Националното външно оценяване в 4-ти и 7-ми клас. Начални учители се включиха в подписка до просветния министър срещу използването на аудиофайл за диктовката в 4-ти клас и допълнителна бланка за отговорите. Родители на седмокласници пък поискаха намаляване на задачите в първата част на теста, съобщава БНТ.

Така наречените "малки матури" след 4-ти клас непрекъснато създават проблеми на просветното министерство. Стигна са дотам тази година да отпаднат два от изпитите - по "Човекът и обществото" и "Човекът и природата". Въпреки това начални учители започнаха подписка, която вече наброява около 3 хиляди души, и в която искат отмяна и на изпитите по български и математика.

Излязоха резултатите от малките матури - вижте ги

Учениците и родителите вече могат да проверяват резултатите от националните външни оценявания след 7-ми клас по български език и литера...

Ако изпитът по български остане, учителите искат поне да отпадне едно нововъведение - децата да слушат диктовката от аудиофайл, а не от собствения си учител. В училищата, където има повече деца в неравностойно положение, смятат, че аудиофайлът ще затрудни учениците им.

„Малко по-бавно работят, по-бавно пишат. Децата са изработили този навик да чуват примерно определен глас, с определено темпо се диктува. Мисля, че ще им бъде по-трудничко“, казва Мариана Ангелова, начален учител в 59-то ОУ.

От министерството пък казват, че се притесняват от подсказване. И още - диктовката вече ще е еднаква като дикция и време навсякъде. „Ние искаме всички да бъдат при равни условия, еднакви за всички, да се създадат максимално обективни условия за провеждане на един изпит“, категорична е Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката.

Педагозите искат още да се премахне допълнителната бланка, на която децата ще пренасят отговорите си от тази година. От министерството отговарят, че това не е сериозно притеснение. Обясняват още, че за първа година отговорите ще се проверяват електронно. Колкото до теста след 7-ми клас, родители направиха друга подписка с над хиляда подписа, че искат да се намали броят на задачите с избираем отговор в първата част на теста, защото децата нямали време да ги решат всичките.

Родители искат промяна в изпита за НВО по математика след 7 клас

Родителска инициатива за промяна в начина на изпитване на Националното външно оценяване(НВО) след 7 клас набра само за 2 денонощия над ...

От министерството казаха още, че тази година тестът е дори по-дружелюбен към децата. Задачите с кратък отговор са намалени с една, а са увеличени по-лесните - с избираем. Задачите във втората, по-трудна част са намалени от 25 на 23.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com