Над 3300 наши ученици и учители са преминали обучения в ЦЕРН

1763
Над 3300 наши ученици и учители са преминали обучения в ЦЕРН
Снимка: Getty Images/Guliver

Над 2800 български ученици и 536 учители по природни науки са преминали обучения в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) от 2011 г. насам. Там те са се запознали с работата и научните експерименти на ЦЕРН и са провеждали лабораторни упражнения.

От тази година научната организация започва нова програма за двуседмично обучение на ученици - лауреати от национални и международни олимпиади. България ще е една от петте държави, които ще се включат пилотно, като до края на годината 24 българчета ще посетят ЦЕРН. Това стана ясно днес на среща на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков с генералния директор на ЦЕРН Фабиола Джианоти. По време на разговора двамата обсъдиха възможността да се изготви оценка на участието и приноса на българските учени в провежданите експерименти на Европейската организация за ядрени изследвания.

Ново откритие на колайдера – гравитон или втори Хигс бозон?

Първичният анализ на данните, събрани на обновения Голям адронен колайдер след неговия рестарт, сочат съществуването на свърхтежки бозо...

Български физици, математици и инженери участват в различни проекти като изграждането на един от четирите детектора на Големия адронен колайдер и провеждането на експеримента CMS, благодарение на който бе открита „божествената частица“ Хигс бозон. Учените ни са част от екипа, който прави експеримента „ИЗОЛДЕ“ на протонния синхротронен ускорител за създаване на различни радиоактивни изотопи. Те се използват за експерименти в областта на атомната и ядрената физика, материалознанието и науките за живота. Българските специалисти са се включили и в амбициозния проект „GRID“ за създаване на глобална компютърна мрежа с разпределени ресурси за съхранение, обработка и анализ на данни от експериментите на Големия адронен колайдер.

На днешната среща проф. Николай Денков и г-жа Фабиола Джианоти коментираха идеята за създаване на инкубатор за стартиращи фирми в София Тех парк, в които да се използват нови технологии и иновации, разработени в ЦЕРН. С помощта на организацията са направени девет такива инкубатора в Европа. Сред дискутираните теми бяха още създаването на регионален център за адронна терапия и център за биоинформатика в България.

Фабиола Джианоти е в България по повод редовното заседание на Европейския комитет за бъдещи ускорители, чийто домакин е Министерството на образованието и науката. По време на визитата си в София тя ще се срещне с президента Румен Радев, с министър-председателя проф. Огнян Герджиков, с председателя на БАН акад. Юлиян Ревалски, с ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и с ученици и учители от Националната природо-математическа гимназия в София (НПМГ).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини