Над 50 000 деца отучват - когато е възможно, дори на двора на школото

3243
Над 50 000 деца отучват - когато е възможно, дори на двора на школото
Снимка: БГНЕС

Резултатите от матурите са съпоставими с миналогодишните. Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев в интервю за сутрешния блок на bTV.

Според Вълчев електронното обучение е по-ефективно за децата, които са по-ангажирани, както и за техните родители. Министърът подчерта, че като цяло е доволен, че системата се е справила в тази трудна ситуация.

Красимир Вълчев поясни, че и към момента отпадането от образователната система остава като тенденция за 7. и 8. клас. Министърът Вълчев заяви, че над 50 000 деца учат по линия на дейностите за преодоляване на образователните трудности - учат в училища, най-често на двора. Вълчев каза, че за това допълнително обучение, което е в голяма степен индивидуално, е свързано с около 10 ученици в група. Има и такива, които учат и в класната стая, но ние сме препоръчали, когато това позволява, да се учи на двора - много училища например закупиха шатри. Около 120 часа е допълнителното обучение за преодоляване на образователните трудности, уточни министър Вълчев.

Образователният министър отрече да е помагал на Фондация "Просвета"

Съпругата ми няма пиар агенция, никога не е имала – имала е нещо общо с такава фирма преди 11-12 години. Нямаме договорни отношен...

Промени в изпитите след 7. клас

Относно интегрираните тестове след 7. клас, Красимир Вълчев каза, че днешните деца трябва да придобият хармоничен микс от компетентности, като това се придобива чрез дисциплините в учебния план и методите, с които се преподава. Ние трябва да стимулираме децата да учат обществени и природни науки, убеден е Вълчев. Той коментира, че има една свръхфиксация в изпитите след 7. клас. Ние не можем да разчитаме, че само в учебния час ученикът ще усвои всичко. Трябва да има извъучебна подготовка, убеден е Вълчев.

Частните уроци, 15 септември, проверките

Министърът каза, че частните уроци са полезни от гледна точка на това, че ученикът може допълнително да учи. Вълчев подчерта, че по негово мнение не е задължително ученикът да ходи на частни уроци по химия, биология, физика, история, за да се подготви за новия вид изпит след 7. клас. Трябва да научим децата бъдат, а не да имат оценки, категоричен е министърът.

Красимир Вълчев: Обучението в електронна среда се проведе добре

„Мерките за дистанция са единственото различно нещо при провеждане на националното външно оценяване“. Това заяви министърът...

Надяваме се от 15 септември новата учебна година да започне присъствено. Разбира се, ще бъдем готови да превключваме. Ще се надяваме да не затваряме цели училища. Обмисляме различни варианти в момента, тъй като присъственото обучение е най-доброто. Ще направим всичко възможно да за организация на работа за присъствено обучение, подчерта министърът. 

Относно промените в бакалавърската степен, министърът обясни, че бакалавърските програми трябва да бъдат по-широкопрофилни. Вълчев се аргументира с това, че днешните студенти ще сменят не работни места, а професии. 

Министърът каза, че са кумове с председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Красимир Вълчев отбеляза, че Министерството не влияе по никакъв начин на пазарния дял на издателствата, както и в подбора на учебници. Вълчев коментира, че няма случаи, в които да е отказал одобрените от учителите и от оценителната комисия учебници, с което да е повлиял по някакъв начин на тази процедура.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com