Народният съд и Възродителният процес влизат в учебната програма

7378
Народният съд и Възродителният процес влизат в учебната програма

Утвърдени са учебните програми за Х клас, в който приключва обучението по редица основни предмети в областта на природните и на обществените науки, на изкуствата, на технологиите и предприемачеството. Програмите влизат в сила за учебната 2019/2020 г.

Десетокласниците ще учат за Народния съд, приватизацията, експроприацията, терора - това са част от новите понятия, които влизат в учебните програми. Терминът "османска власт" пък окончателно замества османското "владичество" и "завоевание", за които досега учеха родните ученици.

Преструктурират учебни заведения в Сливен

През следващата учебна година в Сливен ще бъде извършено преструктуриране на учебните заведения. Това съобщи кметът Стефан Радев, пред...

По-новите времена младежите ще изучават през понятия като комунизъм, диктатура на пролетариата, трудововъзпитателни общежития, горяни, както и Възродителен процес (темата присъстваше и в проекта, но не бе изведена като отделно понятие), социалистическа индустриализация, насилствено коопериране и др. Включени са и термини като избирателна система, гражданско общество, свобода на словото, евроатлантически избор и приватизация, предава в."Сега" в днешния си брой.

От МОН обясняват, че отделни понятия като неправителствени организации, мажоритарна и пропорционална избирателна система са отпаднали, тъй като са обект на изучаване през други предмети. "В същото време са въведени нови понятия - например базилика, ротонда, терор, атентат, безпартиен режим, комунизъм, репресивен апарат, глобализация и др., които подпомагат разбирането на процесите", посочват от министерството. Оттам подчертават, че е "проследено взаимодействието между различните цивилизации по нашите земи в отделните периоди от историята ни, засилен е патриотичният акцент и е отделено внимание на събития от най-новата ни история, като в програмата са намерили място само факти, без да се допуска оценъчна интерпретация".

Чувствителната тема как се представя историята ни в учебниците предизвика горещи спорове през 2016 г. по времето на Тодор Танев, когато бяха представени проекти на програми по история за 6-и клас, в които пишеше, че децата ще трябва да "дават примери за съжителството между традициите на християни и мюсюлмани". Мнозина заподозряха, че така предпазливо написани, текстовете ще позволят на издателите да опишат в учебниците си единствено османското "присъствие" и учениците няма да получат адекватна представа за тези времена. Последвалите протести доведоха до оставката на Танев, а наследничката му Меглена Кунева одобри нови програми за шестокласниците, в които думата "съжителство" бе премахната.

В окончателната програма по история и цивилизации за 10-и клас за периода от XV-XVII век също няма "съжителство", за сметка на това е добавено ново понятие - ислямизация. В първоначалния вариант на раздела "Българските земи под османска власт" пишеше, че десетокласниците трябва да използват "пространствени ориентири за определяне границите на Османската империя и българското пространство в нея", да определят "мястото на българите в системата на османската държава", както и да оценяват "съпротивителните" им действия срещу османската власт. В окончателния вариант към това се добавя, че те трябва да разграничават формите на "антиосманска съпротива" и да разбират ролята на външнополитическите фактори за развитието на българските съпротивителни прояви.

Предложение: Безплатно обучение в специалностите, в които липсват кадри

Безплатно обучение в университет срещу недостига на кадри. Идеята е на министерството на образованието. А целта - повишаване на интерес...

В раздела за Възраждането (XVIII-XIX век) пък учениците ще учат за зараждането на национално самосъзнание, новото българско училище, движението за самостоятелна църква, началото на организирано национално освободително движение, Априлското въстание, делото на Левски, Руско-турската освободителна война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование