Недостиг на учители преди новата учебна година

3603
Недостиг на учители преди новата учебна година
Снимка: Getty Images/Guliver

Над 1000 учители се търсят в момента в цялата страна. Близо 600 са свободните работни места за педагози в София, 300 в Пловдив, 110 във Варна и 120 в Бургас. Това твърди Ваня Кастрева началник на Регионалното управление на образованието, цитирана от в. "Труд".

Най-голяма липса на преподаватели има по чужди езици, български език и литература, математика и информационни технологии. А синдикатите обясняват липсата на учители с практиката директорите да ги назначават на срочни договори само за една учебна година, след което да ги съкращават.

Дават с 500 лв. повече на учителите, работещи с уязвими групи

С 500 лева се увеличава основната заплата на учителите, които искат да работят с ученици от уязвими социални групи. Така Министерството...

Същевременно, според вестник "Монитор", ромчета от първи до четвърти клас ще могат да получат до 20 лв. за учебни пособия и материали, към които спадат тетрадки, моливи, гуми, острилки, химикали, боички и т.н. Средствата ще бъдат отпускани по националната програма "Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация", за която е предвиден бюджет от 1 млн. лева.

Всяка община, в която има ромски махали или квартали с преобладаващо население от малцинствата и има риск от вторична сегрегация на училищата или детските градина в района, може да се включи със свой проект. По националната програма могат да кандидатстват и местните управи, в които има минимум три образователни институции и една от тях или всички са сегрегирани. За целта обаче общините трябва да са готови да помогнат с 10% съфинансиране от общия бюджет на проектното предложение.

Пари обаче ще има и за други - за децата на 5-6-годишна възраст ще бъдат дадени до 15 лева. За учещите в прогимназия ще има по 30 лева. На тях са им необходими обаче и повече пособия, тъй като имат повече учебни предмети. Допълнителното финансиране ще бъде представяно на общините, за да могат малчугани в предучилищна възраст и ученици, които посещават сегрегирани детски градини или училища, да бъдат пренасочени към несегрегирани образователни институции и да им бъдат осигурени необходимите учебни пособия.

За транспорт до училище ще има по до 20 лева за карта за градски транспорт или 1,40 лева за всяко пътуване (до 61,60 лв. месечно за отиване и връщане за 22 учебни дни). Превозът може да се извършва и с миниавтобуси с до 22 места или големи автобуси с над тази бройка. Придвижването от кварталното училище до приемащото е за собствена сметка въз основа заповед на кмета на община или школския директор, финансирането е до 1,10 лв./км за малкия автобус и до 1,60 лв./км за големия. Отделно за до 22-местните превозни средства ще бъдат давани и до 4000 лв. за поддръжка, а за големите – до 6000 лв. Когато по националната програма е сключен договор със специализирана фирма, то ще бъдат отпускани само до 1,65 лв./км за малките автобуси и до 2,45 лв./км за големите.

Държавата отпуска малко над 20 млн. лева за учителски обезщетения

20 792 899 лева по Национална програма "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала" за 2019 година в образователния сектор отпус...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com