Николай Денков: Борбата е да осигурим тестове за всички

2431
Николай Денков: Борбата е да осигурим тестове за всички
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Освен частните училища, в общинските и държавни училища никой няма право да събира пари за тестове. Борбата е да осигурим тестове за всички ученици. В това увери служебният образователен министър акад. Николай Денков в ефира на БНТ.

МОН не участва в търговете, няма представител в експертните групи за тестовете. Министерство на здравеопазването са провели 4 търга за 4.2 милиона теста, а МОН получили малко над 1 млн. теста. Има още 100 000 теста в склада, които се чудят дали да разпространяват тестовете за децата или да се изчака още няколко дни да се вдигне нивото за децата от 5-6 клас, обясни Денков. "Ние всеки ден следим това, което имаме в склада и как да го използваме за децата. Кога ще дойдат тестовете – не знам“, подчерта Денков, който докато не види тестове в склада, не може да каже дати.

Николай Денков: Съпротивата срещу тестовете беше 100%, а сега е "или тестваме, или децата остават вкъщи"

Щадящите тестове за малките деца и ученици ще действат, докато заболеваемостта да падне до 100 на 100 000 души или докато не падне четв...

Денков уточни, че може с една или две седмици до 30 юни да бъде удължена учебната година, за да се навакса определен материал. Той иска по-рано да започне следващата учебна година, от първия понеделник на месец септември, за да се навакса пропуснатия материал и да се направи преговор.

Министърът поясни, че границите за връщането на учениците в клас са свързани с начина, по който е структурирано образованието – 1 до 4 клас са с един учител, а от 5 до 12 клас е друга организацията. Все още сме далеч от границата на заболеваемост 250 на 100 000 души, за да могат да се върнат всички ученици в клас. „Моята борба беше да се въведат тестовете в училищата, спомнете си каква борба беше. Аз съм човекът, който не по-малко от родителите, които искат децата да са в училище. Има обективни обстоятелства колко е заболеваемостта и колко са тестовете в склада“, изтъкна Николай Денков.

За решението, че деца над 5-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани с ваксината на „Пфайзер“, Денков запита отново ли ще се убеждаваме, че ваксинирането не е за чипиране, а не е ли по-важно децата да бъдат здрави и да се чувстват в безопасна среда? Ние не се справяме с епидемията, защото не приемаме медицинските препоръки, които се възприемат в целия свят, призна Денков. Къде са протестиращите сега да обяснят защо сме с такава висока заболеваемост, запита образователният министър.

Това, което вижда Денков от данните, е, че вирусът се разпространява по-бързо в училищата, отколкото средно за страната. Делта вариантът е по-заразен за децата и в училищата децата започнали да се заразяват повече, отколкото навън. Здравните власти правилно взеха решение да се вземат спешни мерки, каза още Денков. 

Николай Денков: Зеленият сертификат е щадящ и с него идва свободата

Последните данни показват, че при тази висока ниво на заболеваемост, училищата вече не са безопасно място. За това предупреди служебния...

Още: Близо 2/3 от малките ученици вече отново са в класните стаи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование