Николай Денков: Съпротивата срещу тестовете беше 100%, а сега е "или тестваме, или децата остават вкъщи"

4338
Николай Денков: Съпротивата срещу тестовете беше 100%, а сега е "или тестваме, или децата остават вкъщи"
Снимка: БГНЕС

Щадящите тестове за малките деца и ученици ще действат, докато заболеваемостта да падне до 100 на 100 000 души или докато не падне четвъртата вълна. Надявам се да се преброим със страховете, защото са неоснователни. Политиците се заиграват със страховете на хората, но те не трябва да им вярват.

Денков заяви пред БНТ, че децата, които са преболедували и имат антитела няма да бъдат тествани и ще си влизат в училище със зеления сертификат. „Маската и мерките, които взимаме вървят в комплект във всички страни, защото намалява риска от заразяване. Част от хората не разбират, че се намираме в кризисна ситуация. Това е извънредна ситуация и ние трябва да се справим с нея“, настоя служебният образователен министър. 

Николай Денков: Зеленият сертификат е щадящ и с него идва свободата

Последните данни показват, че при тази висока ниво на заболеваемост, училищата вече не са безопасно място. За това предупреди служебния...

Той отбеляза, че има общини, в които децата продължават да бъдат на училище, но са с ниска заболеваемост. „Трябва да си направим избора, както направихме избора да не се ваксинираме. Обръщам се към родителите, чуйте най-сетне – имаме 17 деца починали от коронаворус, не можем да позволим взрив на болните деца от коронавирус в училищата, защото ще има необратими последици“, отсече Николай Денков пред БНТ. 

Според него трябва да убедим родителите, че осигуряваме безопасна среда. Денков добави, че служебното правителство може да направи само най-доброто спрямо настоящата ситуация. Ако някои може да предложи нещо по-добро, съм готов да слушам мнения и съвети, призова Денков. 

Той посочи, че ако някое дете е заразено, ще си остане вкъщи и няма да заразява другите. Около 10-15 септември имаме понижение на заболеваемостта, а след 15 септември тръгва нагоре. От месеци ние се борим с напълно рационални и необосновани страхове на хората за тестването на децата. Досега съпротивата срещу тестване беше на 100%, а сега изборът е или децата са вкъщи, или да се тестват, посочи Денков. Тестове имаше и досега, като само две училища нагледно показаха как да могат да се използват тестовете, открои Николай Денков. 

Той посочи, че МОН и МЗ в момента имат всички аргументи да не пуснат децата в училище без тестове, защото ако се разболеят последствията ще бъдат много големи. Днес ще поръчаме единият от типовете тестове, а следобед има отраслов съвет със социалните партньори, като ще бъде обсъдено дали да поръчаме и втория тип тестове.

Хиляди семейства не изпращат децата си на училище

Хиляди семейства не изпращат децата си на училище, съобщи Нова телевизия. Снимка на министъра на образованието проф. Николай Денков в ц...

Поръчката е разчетена да има тестове за 1 месец и ако потръгнат нещата добре, ще продължим нататък с 5-7 клас, увери Денков. 

Служебният образователен министър Николай Денков има среща и с ректорите на ВУЗ-овете, като трябва да бъдат отворени университетите. Той иска да чуе ясен план кога ще бъдат отворени университетите със зелените сертификати с аргумент, че само това е правилният начин. 

Още: Омбудсманът не одобрява връщането на децата в онлайн обучение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Отпуснаха още 30 млн. лв. за ремонт на студентски общежития в три града

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование