Новата учебна година започна: Какво трябва да знаем? (ВИДЕО)

4368
Новата учебна година започна: Какво трябва да знаем? (ВИДЕО)
Снимка: Pixabay

При ситуация, в която ученикът получава общо неразположение, да кажем след третия учебен час, най-спокойната реакция на учителя е веднага да се обади на сестрата в училище. Медицинската сестра съответно измерва температурата и вика родител.

Това заяви в предаването "Студио Actualno" директорът на столичното 119 средно училище "Акад. Михаил Арнаудов", Диян Стаматов. Той коментира стартът на новата учебна година и обърна внимание, че в условия на COVID-19 в училище най-уязвими са учителите.

"След като пристигне родител, неговото поведение си е лична отговорност. Разбира се, най-добрият ход е да заведе детето на личен лекар", поясни Стаматов. Той разви хипотезата какво се случва, ако ученик е с установен COVID-19 и в същото време е контактен както със своите връстници, така и с учител или учители. "Ако допуснем, че става дума за начален етап, нещата са доста лесни: целият клас излиза в 14-дневен дистанционен режим на обучение, заедно с учителя. По-трудна е ситуацията обаче в прогимназиален етап, където са повече учители. Излизането на една паралелка в прогимназиален етап в дистанционен режим на обучение заради един ученик, ще доведе до излизане в онлайн обучение на няколко учители, но и забележете - и на други класове. Това се случва, защото няма как да има синхронизиране на учебния график, когато един учител е в дистанционна среда заради карантина, а в същото време другите класове да са в училище", поясни Диян Стаматов.

"Важно е да уточним, че периодът на карантиниране на един учител е работен график - тоест учителят си е като на работа в клас, а не в болничен отпуск. Такъв отпуск има само когато има положителен резултат за COVID-19 - при ясни симптоми, които са се развили", посочи Стаматов.

В коридорите, когато се чака на училищната лавка, при придвижването до тоалетните, е разумно и правилно учениците да ползват маски или шлемове, каза още Диян Стаматов.

Как ще се учи в условия на COVID-19 в клас, при какви ситуации ученик не е задължен да носи маска, и възможно ли е отново българското училище да се прехвърли изцяло онлайн през учебната година - целия разговор с директора на столичното 119 СУ гледайте във видеото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование