Нови правила за прием на първокласниците

8934
Нови правила за прием на първокласниците
Снимка: БГНЕС

По нови правила ще бъдат приемани децата в първи клас през следващата учебна година. Промяната идва от допълнителни наредби, гласувани към влезлия вече в сила Закон за образованието.

Идеята на законодателя е реформата да даде повече автономия на училищата и да включи родителите в образователния процес. Впоследствие обаче става ясно, че наредба към закона определя и дава насоки за това как да бъдат приемани децата в първи клас и че за всяко населено място с повече от едно училище, общините разработват система за прием, в която водещ критерий е близостта на училището до настоящ адрес на родителите или настойниците, или на най-кратко време за достигане до училище.

В този казус попада и Столична община. Мария Минчева – директор на Дирекция „Образование“ в Столична община, заяви, че с новите правила ще се сложи край на опашките пред училища. Вчера в комисията по образование в Общинския съвет тя запозна с тези правила съветниците в присъствието и на родители. Нови предложения обаче са постъпили от страна на родителите и днес работната група отново се събира, за да бъдат разгледани родителските предложения.

Правилата ще бъдат единни за цяла София, разработени са 4 критерия, които ще бъдат задължителни, каза за БНР Мария Минчева.

"Това са постоянният адрес на територията на административния район, това е настоящ адрес… Диференцирано сме ги посочили - 5 точки за постоянен адрес, 2 точки за настоящ адрес. С предимство ще се приемат братята и сестрите, които се обучават в самото училище – този критерий е с тежест 4 точки. Има и един социален критерий за ученици – сираци. Тези правила ще бъдат общовалидни", заяви тя.

Еднократна помощ от 250 лв. са получили 37 000 семейства на първокласници

Към края на септември 37 000 семейства на първокласници са получили еднократна помощ от 250 лева за 38 419 деца, съобщиха от Агенцията...

Кампанията за прием във първи клас ще започне едновременно във всички училища в София. Родителите ще могат да подават заявления от 19 април, подчерта тя и допълни всяко училище има право, при по-голям интерес за прием в първи клас, има право да приема и допълнителни критерии. Тези критерии ще бъдат се еднаква тежест и ще носят по 0.5 точки.

Времето на подаване на заявление не е важно, не е необходимо родителите да нощуват пред училището, не е нужно родителите да бързат да отиват още първия ден да подават заявление – важни са критериите, каза Минчева.

Налага се обаче доработка на наредбата на Столична община, каза Ирена Анастасова – член на Комисията по образование в Столичен общински съвет, общински съветник от местната коалиция „БСП – Лява България“ и директор на 125-то СУ. Тя уточни.

"Някои от предложените в Наредба 10 на МОН критерии, като например – предимство на деца, завършили подготвителна група във въпросното училище не е отразено в основните критерии, които са заложени в наредбата на Столична община и се дава възможност педагогическите съвети да решат това да е един от допълнителните критерии. Друга претенция на родителите беше фактът, че по този начин Столична община цели да напълни всички училища. Получава се сблъсък на интереси, но причината не е в Столична община, тя е много по-дълбока причина", допълни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com