Обмислят удължаване на учебната година за учениците от 1 до 6 клас с две седмици

6092
Обмислят удължаване на учебната година за учениците от 1 до 6 клас с две седмици
Снимка: БГНЕС

МОН обмисля удължаване на учебната година за учениците от 1 до 6 клас с две седмици през юни. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде репортер на БГНЕС.

Припомняме, че при обявяването на локдауна за страната днес в Министерския съвет стана ясно, че заради коледната ваканция и новогодишните празници учениците ще останат у дома по-дълго от останалите. Включително и децата от 1 до 6 клас. За момента, официално, включително и най-малките от преминават на онлайн обучение от 30 ноември до 21 декември. Решено: Локдаун без вечерен час

"В същото време трябва да имаме предвид, че не е добре в следващите седмици децата да нямат ангажираност и занимания. Трябва да имат частичен ангажимент. Обмисляме да разширим учебната година по линия на проектните седмици.

Знаете, че в момента имаме регламентирана такава проектна седмица за учениците от 1. до 3 клас.

Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси и проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец.

За 1 и 6 клас имаме две седмици маневреност през юни месец.

Надяваме се, че ситуацията ще се подобри и ще позволи връщане на присъственото обучение.

За голяма част от учениците в начален етап това ще бъдат първите 3 седмици, които ще бъдат с обучение в електронна реда.", каза още Вълчев.

Министърът поясни, че се удължава учебната година, но не и учебният план. „Увеличават се с две седмиците, в които родителите и децата ще имат възможност да бъдат ангажирани със занимания. Занимания, които няма да бъдат задължителни“, уточни той.

"Чуваме много гласове: на родители и учители. Правят се включително предложения следващите седмици да бъдат ваканционни и учебната година да се удължи.

Обучението в електронна среда е компенсаторно и не е равностойно с присъствената форма на обучение. То е частично ефективно, малко по-ефективна алтернатива за гимназиален етап, помалко за прогимназиален и много трудна за прилагане в начален етап." Това обясни още образователният министър, цитиран от Агенция "Фокус".

Вълчев: Има повече заболели от COVID-19 учители, отколкото ученици

98 са учениците с положителни тестове за COVID-19 от началото на учебната година. Това значи среднодневно по 5. Въпреки това тя е много...

Вълчев каза, че до края на учебната година държавата ни ще има около 100 000 нови компютри в системата, макар и със закъснение, с тях ще осигури достъп до електронно обучение на нуждаещи се. „Няма образователна система по света, която да е настроена да осигури равен достъп в електронна среда. Всяка образователна система предоставя равен достъп, чрез достъп до училище и достъп до учител в класната стая“, заяви Вълчев и уточни, че като част от ЕС сме страната, която през пролетта е имала относително най-висок обхват в електронно обучение, но не и 100%. Той посочи още, че тогава са направили проучване сред 35 000-40 000 деца, за които са имали информация, че нямат достъп до устройство. „Голяма част от тях имат телефони, а близо 2/3 от тези деца не учат заради липса на отношение към образованието“, коментира министърът и даде пример с wifi точките, които след като децата от ромските квартали са разбрали, че дават достъп само до образователно съдържание, са изгубили интерес към безплатния интернет.

По отношение на поръчката за закупуването на устройства за учителите, образователният министър призна, че сроковете са дълги и няма нормативно основание да ги скъси. „Предоставихме средства на училищата преди повече от месец. Една част са успели да закупят, около 20-23%. В София са се забавили средствата, но Диян Стаматов ще предложи да не се бавят средствата и училищата да станат второстепенни разпоредители“, заяви той и увери, че в момента тече закупуването им, но подчерта, че в глобален мащаб има недостиг на устройства. Вълчев посочи, че до момента са финансирали закупуването на 19 000 устройства и обяви, че ще отпуснат още средства за закупуването на още. „Ще предоставим още 15 млн. лв. за подкрепа на училищните бюджети. Не само за компютри, но и за дезинфектанти, машини за пречистване на въздуха, но и за закупуването на лаптопи и таблети“, обяви образователният министър.

"Най-тежките седмици са в момента, може би и в началото на следващата година, когато дори и да спаднат стойностите пак могат да се повишат, когато дойдат сезонните грипни вируси и се натрупат с коронавируса", коментира той и добави, че се очакват ваксините и учителите да бъдат от първите ваксинирани.

Вълчев каза, че не може да се тестват всички всеки ден, защото целият бюджет на държавата няма да стигне за тестването на ученици и учители, дори и през три дни.

Очаква ли се ново затваряне на училищата след януари, когато удари и грипът, коментира националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Грипът тази година хем ще закъснее, хем ще е с по-ниска интензивност

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Ето как да се справим с агресията в училище: Специалист представи методи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование