Образователният министър: Ще има болни учители и ученици, но не очакваме бум

3087
Образователният министър: Ще има болни учители и ученици, но не очакваме бум
Снимка: БГНЕС

Учителите ще получават допълнително възнаграждение за работата с ученици, които са останали да учат дистанционно. Това потвърди министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БНТ.

Министърът на образованието Красимир Вълчев не очаква бум на коронавирус в училищата по повод потвърдените случаи на учители от София и на ученици от Русе и Стара Загора. По думите му в момента обстановката в системата е спокойна и няма повод за притеснение: "Чисто статистически, ако имаме по 200 заболели на ден ежедневно, между 10 и 15 минимум ще бъдат ученици и учители, защото това е процентът. Вероятно, това ще бъде ситуацията през цялата учебна година. Работещите в системата на предучилищното и училищното образование са над 3 % от общия брой заети, децата и учениците в детските градини и училищата са 12-13% от населението. Колкото и да боледуват, трябва по малко да свикнем с мисълта, че ще имаме болни учители и ученици", цитира го БНР.

В момента се проверява дали учителят от 55СУ в София наистина е отишъл болен на работа на 15 септември, но според него, ръководството на учебното заведение не е проявило безотговорност: "Много е субективно да се каже какви симптоми е имал, те може да са били много леки, не мога да коментирам в момента, тъй като рискуваме да обвиним учителя без да е бил виновен. Ние ще проверим случая, но, пак казвам, най-важна е личната отговорност. Личната отговорност на всеки един учител, на родителите за техните деца".

Доц. Кунчев: Ако указанията се спазват, училището може да е едно от най-безопасните места

"Насоките на МОН и Министерството на здравеопазването са много добри и всяко едно училище, според своите условия, може да ги доразработ...

На децата, които са останали под карантина, днес вече трябва да им бъде предоставено компенсаторно обучение от училищата, съобщи министърът. "Това не означава пълноценно, по пълен учебен план, училищата не могат да дублират образователния процес. Това означава в общия случай индивидуална работа. Във всеки един клас те са единици, така че учителите ще работят допълнително с тях", заяви министърът.

"Учители ще работят алтернативно с учениците, диагностицирани с коронавирус – с виртуална връзка в реалната класна стая. Ще има допълнително възлагане на задачи и консултации с учителите", коментира Вълчев.

При тези алтернативи едната възможност за децата е да се включат във виртуалната класна стая, но това по-скоро ще бъде пасивно участие в часа, тъй като учителят ще работи с децата в реалната стая. Втората възможност е за допълнителни часове за работа с учителите, а третата възможност е за възлагането на задачи на учениците и за контрол на изпълнението им.

През следващата седмица ще стане ясно колко от тези 15 дистанционни центрове ще се наложи да започнат да функционират, като "очаквам един или няколко от тях да започнат да работят", обяви образователният министър. Той посочи, че по-добрият случай е учениците да останат в училище и да запазят връзката със собствените си учители и съученици, ако се включват в част от часовете.

Министър Вълчев посочи, че сега се подават заявления от учениците, които искат да учат дистанционно. До момента 280 деца са подали заявления по здравословни причини, други 220 - по желание. "Очаквам училищата да предоставят компенсаторно обучение", обясни просветният министър.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев участва в четвъртата национална конференция „Образование 4.0“. Тема на дискусията са предизвикателствата на дистанционното обучение по време на извънредното положение заради пандемията от COVID-19, както и приоритетите по отношение на онлайн образованието.

На училище в пандемията, какво трябва да знаете

Динамична учебна година се очертава новата 2020/2021г. заради пандемията от коронавирус. След шест месеца прекъсване просветното минис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование