Планирани мерки: РЗИ глобява за маски в училище, учители без ваксини и тестове не работят присъствено

7027
Планирани мерки: РЗИ глобява за маски в училище, учители без ваксини и тестове не работят присъствено
Снимка: БГНЕС

Единствено зеленият сертификат е нова мярка, обсъждана със здравното министерство. Но носенето на маски например вероятно ще влезе в заповед на министъра на здравеопазването т.е. РЗИ ще може да контролира носенето им – ДОКЛАД с искане кога и от кого да се носят маски в училище има от националния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Това каза образователният министър проф. Николай Денков.

Ситуацията в няколко града е критична. Мисля, че Министерството на здравеопазването трябва да бъде подкрепено. Друг е въпросът как взетите мерки ще могат да бъдат внесени в системата, уточни Денков.

Д-р Аспарух Илиев: Късно е за "зелените сертификати". Нужни са по-сериозни мерки

В отчета за 18 октомври, броят на новите случаи на коронавирус се увеличи сериозно като абсолютно число, но намаля като процент. 4979 с...

На въпрос ще може ли за 1 месец да има коренна промяна при ваксинацията срещу коронавирус при учителите (толкова МОН иска за въвеждането на зелен сертификат за учителите), Денков отвърна, че очаква доброволно ваксиниране сред учителите, защото иначе ще бъдат тествани, за да работят присъствено – в противен случай им остава опцията да работят дистанционно. Не може да принуждаваме учителите да плащат за тестове, но в момента МОН няма бюджет за такива тестове, бюджет има само здравното министерство, стана ясно от думите на министъра пред bTV. Денков повтори числата в бранша – 36% ваксинирани и около 20% преболедували, но много от тях нямат доказателство за преболедуване (PCR тест или антигенен тест в сертифицирана лаборатория). Затова той подкрепя идеята да се признават и кръвни тестове за антитела.

Говорим за извънредна ситуация, в която хората няма къде да влязат в болница. Зеленият сертификат е за това – когато заболеваемостта спадне, вече е друго, стана ясно от думите на проф. Денков след питане не се ли опасява от напускащи системата педагози заради задължение да се ваксинират. "Ще ги убеждаваме да се ваксинират, стъпка по стъпка", каза още министърът.

Нямаме съществени разминавания със здравното министерство – то и здравните експерти носят отговорност. Експертите се вслушват в това, което казваме, обясни проф. Денков. И подчерта няколко пъти, че решенията за затваряне на училищата и детските градини се вземат от здравните власти. "Ако те решат да затворят, още същият ден ще издадем заповед как да се обучават учениците", каза министърът, след като му беше съобщено, че към днешна дата София-град вече е със заболеваемост от коронавирус от над 750 заразени на 100 000 души. При тази граница доц. Кунчев предлага преустановяване на присъственото училище и минаване в дистанционен режим.

Масово тестване на ученици без родителско съгласие не можем да направим. Ако 90% от родителите са съгласни, ще може да се прави тестване на класове, каза проф. Денков. В Китай е възприет такъв подход и не само

Най-много са карантинираните заради COVID-19 във Видин – 3,57% учители, 3,06% ученици. В Плевен карантинираните ученици са 0,46%, в Кърджали - 0,37% (това са и двете области в България в най-добро положение спрямо заразата). По общини в дадени области също има драстични разлики. В детските градини е много по-добро положението – близо 10 пъти по-малко карантинирани паралелки, направи обзор министърът.

Стойчо Кацаров: До ден-два ще има заповед с новите мерки

Заповед с нови противоепидемични мерки ще има до ден - два, а те ще влязат в сила до края на седмицата. Това обяви министърът на здраве...

По приоритет здравето стои пред частните центрове, добави Денков. "Болни винаги ще има – това, което трябва да направим, е да намали рискът от тежките последствия", заяви той.

Злоупотребите с почивки на ученици

Не е имало нощувки, не знам къде са парите. Такъв е уставът, че не мога да сменя или уволня ръководството на "Ученически отдих и спорт" (УОС). Мога да увелича членовете на ръководството. "Върху фиктивните нощувки те са си вдигнали заплатите", коментира Денков, повтаряйки за 300 000 фиктивни нощувки. По думите му, ръководителят на УОС е вземал 10 000 лв. заплата преди увеличението, а то е направено заради добри финансови резултати.

Искаме да видим регистрите, нищо не сме видели. За каква политика говорим тук, възмути се министърът.

Още: Здравното министерство все още се колебае за затягането на ковид мерките

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование