Преговорите за образование: Връщане на децата в училище и без "джендър идеология"

9395
Преговорите за образование: Връщане на децата в училище и без "джендър идеология"
Снимка: Getty images

Продължават преговорите на партията на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" за бъдещо коалиционно правителство. Фокус на една от срещите днес бе темата "образование".

По време на преговорите като основни приоритети бяха изтъкнати премахването на делегираните бюджети за училищата, спешни мерки за връщане на децата в училищата, реформа на системата и нейната дигитализация. От БСП пък поискаха училищните програми да бъдат съобразени с българската култура и история, за да не се допуска "джендър идеология".

Срещата беше водена именно от съпредседателя на ПП Кирил Петков. Ня нея присъства и служебният министър акад. Николай Денков, който е спряган за поста и в следващия кабинет.

Сред първите думата взе депутатът Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта. "Това, което умея да правя добре, е да отправям послания и те да стигат до много хора. Вярвам, че това ще помогне на каузата, за която сме се събрали тук", каза той при представянето си.

Първи визията си за образованието представиха от "Демократична България".

Те изтъкнаха пандемията и продължаващото онлайн обучение като най-належащите проблеми. 

"Непрекъснато се сменя ситуацията и това създава големи дефицити в знанията и уменията, но и в мотивацията на учениците, в тяхната среда, която вече реално липса, в психичното здраве и социализацията. Това е първото и най-важно нещо, което трябва да се направи - да се набележат мерки децата да се върнат в присъствена форма възможно най-скоро. Особено голям е проблемът с учениците, които трябва да имат практически занятия, а нямат такива. Представете си, че след шест месеца ще излязат от техникума по автотранспорт, шофьори на автобуси, които са имали малко практически часове", каза Ивайло Старибратов.

Според него заради онлайн обучението много ученици ще имат дефицити и е добре да се направи индивидуална оценка на всеки ученик, за да е ясно как трябва да се работи с тях.

По думите му образователната система остава трайно нереформирана и е необходима цялостна реформа, която да включва дигитализация. От "Демократична България" смятат, че трябва да има и ясна дефиниция какво е качество на образованието и да има контрол над това.

Какво предлага партията на Слави?

"В някои училища има вечни директори, в някои малки изключения това е добре, но в повечето дава възможност за политическо влияние върху учителите и натиск. По този начин се изграждат и политически зависимости. Затова трябва да има възможност един директор да е такъв само два мандата за по пет години", коментира от своя страна Юлия Чортленева от "Има такъв народ".

Според нея не трябва ако един директор е успял с едно училище да му бъде забранено да бъде директор на друго място. "Така най-качествените директори ще правят това и на други места". Сред идеите на партията на Слави Трифонов е директорите да се избират на публичен конкурс, "за да знаят хората и родителите на кого поверяват децата си", а договорът, който се сключва, да е с министъра на образованието, а не с шефа на регионалната образователна инспекция.

Тя беше категорична, че така също ще се избегнат местните политически зависимости, нещо което според нея е било видимо на доста места в последно време.

От "Има такъв народ" предлагат още да се премахне системата на делегираните бюджети и училищата да станат първостепенни разпоредители със средства, а не финансирането да минава през общината. 

Сред другите идеи са ваучери за спортни постижения, промяна на учебните планове, възстановяване на зимни и летни лагери. От "Има такъв народ" предлагат още да се премахне външното оценяване след четвърти клас и той да бъде заменен с изпит по български език, който да се провежда от всеки учител.

"Учебните програми в училище трябва да бъдат съобразени с българската култура и история, за да не се допуска джендър идеология", заяви Ирена Анастасова от БСП. Според нея трябва да има по един учебник за всеки предмет. Причината - така ще се прекъсне схемата на печалбарство, в каквато се е превърнало издаването на учебници.

Преговорите за здравеопазване: Демонополизация на Здравната каса и болниците да не са търговци (ВИДЕО)

Демонополизация на НЗОК и болниците да не бъдат търговски дружества. Това са сред основните идеи, обсъждани на преговорите по сектор "З...

От левицата се обявиха също за спешно връщане на децата в училище, но без да се въвежда задължителна ваксинация за по-големите ученици.

Идеите на "Продължаваме промяната"

Служебният министър на образованието акад. Николай Денков обясни, че от ПП искат да въведат финансиране на училищата според качеството. Идеята е това да се случи от 2024 година. Дотогава трябва да започне да функционира "оценка на добавената стойност" на всяко конкретно училище според методология, предложена от Световната банка.

Според него с математически формули всяко училище може се оценява за това колко е допринесло за образователните резултати на своите ученици. Така, ако едно училище работи в отдалечен район и има по-проблемни ученици, то няма да бъде ощетено, а ще бъде оценявано според напредъка на възпитаниците му в по-трудната среда.

За целта ще има национално стандартизирано външно оценяване преди всеки училищен етап и ще се следи какви са резултатите на всяко училище спрямо средното ниво на децата преди и след постъпването в съответния образователен етап.

Правим правителство - по същество или по пленум?

Когато лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев обясниха как ще бъде градено коалиционно управление, звучеше су...

По думите на Денков е реалистично училищата да получават финансиране спрямо новата оценка от 2024 г.

Да не заглушаваме гласа на родителите и учителите

"Родител съм, вероятно за много хора изглежда странно, че съм тук и говоря за образование. Но щом дори такъв като мен се е сетил, че това е най-важното, значи положението е сериозно. Нека не заглушаваме гласа на родителите и на добрите учителите. Заглушихме гласа на добрите лекари, но ако заглушим гласа на добрите учители, след 20 години няма да ни има", каза от своя страна Ицо Хазарта.

Той отбеляза, че колкото повече пада нивото на грамотност, толкова повече се увеличават изискванията към децата. "Ако това е един спортист, който вдига тежести, той отслабва, неговите мускули отслабват и лечението, което ние му предписване е да увеличаваме тежестта, която той вдига", рапърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com