Преквалифицират половината учители

12181
Преквалифицират половината учители

Общо 42 230 учители от цялата страна, което е приблизително половината от общия им брой, ще преминат курсове за допълнителна квалификация, които ще повишат професионалните им умения. Проектът е на стойност 75 млн. лв., които са отпуснатти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съобщи образователният министър Сергей Игнатов, пише Новинар.

В обучението ще бъдат включени и 2200 директори на училища и детски градини, както и 1500 помощник-директори, посочи заместник-министър Милена Дамянова. По думите й тези курсове ще променят качествено образователната система и отношенията в нея и тя най-накрая ще е в синхрон със случващото се в обществото.

Една от целите на проекта е да създаде и стимул за реализация на младите учители до 35 г., посочи Милка Коджабашиева, директор на Дирекция "Квалификация" в министерството на образованието. Тя посочи, че ще се създаде специална система, в която ще се записват квалификациите на учителите, а най-изявените ще бъдат отличавани за добрите резултати, които са постигнали в своята сфера. Освен това ще се обърне и внимание на мениджърския потенциал на директорите на учебни заведения, посочи Коджабашиева.

По думите й основните компетенции, които учителите са посочили, че искат да усвоят, са свързани с овладяване на кризисни ситуации с агресивни деца, както и придобиването на допълнителни знания относно децата със специални образователни нужди.

Квалификацията на учителите ще се провежда предимно в регионалните образователни инспекторати. Малка част ще бъдат пренасочени и към висши учебни заведения, поясни Коджабашиева.

Проектът ще стартира през декември, а дотогава от образователното министерство ще изберат обучителните организации чрез обществена поръчка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование