Психолози: Янка Такева да се извини за думите, че не се справяме с агресията в училище

3993
Психолози: Янка Такева да се извини за думите, че не се справяме с агресията в училище
Снимка: БГНЕС

Психолози искат председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева да се извини и "да се отмести встрани" заради твърденията й, че те не успяват да се справят с агресията в училище.

В интервю за "Фокус" в понеделник Такева заяви: "Психолозите в училище приемат децата като пациенти. Те затова в учебните заведения не са приети достатъчно добре. Психологът не може да осъзнае, че проблемите на децата са социално-педагогически. Психологическите, менталните проблеми и физическите си личат с просто око." Тя дори препоръча на просветното министерство да увеличи броя на педагогически съветници в училищата, защото проблемът с агресията е социално-педагогически.

Янка Такева: Делегираният бюджет в училище остава, променяме механизма му

В Бюджет 2018 г. са планувани 248 млн. лв. за покриването на 15-процентното увеличение на учителските заплати. Това заяви председателят...

Такева казва още, че психолозите не трябва да правят скрининг тест за тригодишните в детските градини, тъй като въпросите не били правилни.

"Психолози в образованието искаме публично извинение от г-жа Такева и медиен отзвук! Считаме, че безпомощността на системата говори с този глас винаги когато е й угодно на системата да не се променя и да се спасява, за което й е необходимо да намери виновен, когото да посрами, посочи с пръст и публично унижи. Изказването на г-жа Такева е израз на онази най-ретроградна част от отломките на наукоподобно мислене, която създава най-големите бариери пред реформите в образованието", се казва в позицията на психолозите.

Психолозите обясняват, че заедно с педагогическите съветници работят с най-малко власт и уреден статут в системата, в условия на зависимост от директора на училището и неговата собствена визия за нашата работа, без национални приоритети в психологическото обслужване в образованието. Затова се налагало да обясняват какво точно правят и защо резултатите от работата не идвали веднага.

"Не можем да покажем точки, медали, шестици за децата, защото ефектите от подкрепата и промените, които лично някой ще предприеме, идват често пъти след времето, в което сме придружавали детето. Ние сме тези участници, които полагат усилия да се отваря място за думите, за смисъла и поемането на отговорност за поведението, за преосмисляне на собствената гледна точка и виждане на гледната точка на другия. Ние сме тези, които търсим мира и почтени човешки начини да се чуем, свържем и заедно изградим решенията при трудните проблеми. Като бойци на невидим фронт изтъкаваме нишките между хората, за да се откажат от оръдията на твърдите отпори", се казва в позицията. В нея се подчертава, че работата на психолозите е "майсторлък, който се създава с упорита работа и учене, който изисква издръжливост".

Новият механизъм за финансиране на училищата ще бъде разработен до края на септември

Новият механизъм за финансиране на училищата ще бъде разработен до края на месец септември. Това каза председателят на Синдиката на бъл...

"Нито като синдикален лидер, нито като професионалист г-жа Такева има очи и може да застане пред нас или пред други наши колеги, било то учители или специалисти, и да каже кога и какво тя лично е предприемала някога не само за психолозите и педагогическите съветници, но и за психичното здраве и емоционалната цена, която всеки от работещите в системата плаща, за да я бъде тази система, да има опорите си и малкото дъх за надежда. На прага на новата учебна година призоваваме този синдикален лидер да се отмести встрани със социално-педагогическия си подход, който само може да гради стени и интернати помежду ни. Ние искаме да се срещнем като човешки психични социални говорещи същества", завършва позицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование