Скоро: Задължително образование и за четиригодишните

2250
Скоро: Задължително образование и за четиригодишните
Снимка: БГНЕС

Задължителното предучилищно образование за четиригодишните малчугани трябва да е факт до 2020 година. Това са намеренията на управляващите, поне ако се съди по проекта на план за периода 2018 - 2020 година за изпълнение на стратегията за намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система, съобщава в. "Сега".

За финансирането на по-ранно влизане в образователната система ще се разчита на държавния бюджет, без да е уточнено каква ще е нужната сума. От индикаторите става ясно още, че сега 86,5% от 4-годишните са записани в детска градина, а целта е обхватът им да се разшири до 90%. Няма план как ще се осигурят необходимите педагози и материална база за това - в последните дни изобилства от скандали за претъпканите групи в забавачките и самото образователно министерство призна, че няма как да намали броя на децата в тях поради липса на помещения и възпитатели.

Десетки организации внесоха писмо срещу задължителната предучилищна подготовка на 4-годишните

Близо 50 граждански и родителски организации изпратиха днес Отворено писмо до Министъра на образованието и народните представители, в к...

Планът съдържа 21 мерки за превенция на преждевременното напускане на училище, повечето от които така или иначе влизат в задълженията на просветното министерство. Сред тях са например осигуряването на безплатни учебници за над 500 хил. деца и ученици от подготвителната група до учениците от 7-ми клас, за което за 2018/19 са предвидени 37 млн. лв., предоставянето на еднократни помощи за първолаци от бедни семейства - общо 34.5 млн. лв. за трите години и др.

В плана са намерили място още всякакви дейности, достъпът до които следва да се подобри - в ученическите игри за общообразователните училища например е планирано да се включат 90 хил. ученици при 80 хил. в момента, програмата "Спорт за децата в детските градини" на спортното ведомство пък следва да включи 11 хил. деца при 10 хил. сега. Проектът "Твоят час" по оперативната програма, по който училищата получават средства за извънкласни занимания и за допълнително обучение на децата с образователни дефицити, погрешно фигурира с бюджет от 140 млн. лв. - той вече бе намален на 105 млн. лв. заради установени от ЕК проблеми с управлението на програмата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование