Спортният министър поиска учители по физическо от първи до четвърти клас

5875
Спортният министър поиска учители по физическо от първи до четвърти клас
Снимка: БГНЕС

"Ако не успеем да върнем авторитета на физическото възпитание в училищата и ВУЗ-овете, сме обречени на крах. Всички възлагат надежди за бъдещето на подрастващите на образователната система. Учители по физическо трябва да влязат в часовете от 1-4 клас". Това заяви спортният министър Красен Кралев по време на заседание на комисиите по правни въпроси и образование в Парламента, съобщиха от Министерството на младежта и спорта.

"Масовият спорт в училищата и университетите е основата, без която не можем. Няма как без инфраструктура в училище, което е ангажимент на държавата, но това зависи изцяло от отношението на директорите към физическото образование", подчерта Кралев.

Кралев се отчете за изградената спортна инфраструктура

Mинистърът на младежта и спорта Красен Кралев и членовете на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта проведоха среща-дискус...

Междувременно новият занопроект за Закон за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) мина на ниво комисии в парламента.

Законопроектът бе приет от правна комисия на първо четене с 14 гласа "за", 0 гласа "против" и 6 гласа "въздържали се". Образователната комисия одобри Проекта за нов ЗФВС на първо гласуване с 12 гласа "за" и 6 "против".

Новият проект на Закон за физическото възпитание и спорта цели да отговори на новите изисквания и потребности на обществото в сферата на спорта и физическата активност. Законопроектът предлага система за регулация на спорта, която осъвременява и систематизира сега действащата нормативната уредба.

По време на заседанието на парламентарната правна комисия министър Красен Кралев обясни, че в Законопроекта са систематизирани и разписани множество процедури, които в момента са разпръснати в различни нормативни актове, което затруднява тяхното прилагане. Спортният министър подчерта, че в действащия Закон за физическото възпитание и спорта не са предвидени принудителни административни мерки, което ограничава възможностите за въздействие при осъществяване на контрол за спазване на закона. Затова в проекта за нов закон са предвидени широк набор от мерки като: разпореждане за предприемане на конкретни мерки за предотвратяване или преустановяване на допуснати нарушения или за отстраняване на последиците от тях; задължаване на спортните организации да свикат общо събрание или заседание на управителните или контролните органи на спортните организации; искане за отмяна на решения на управителните или контролните органи; писмено разпореждане на спортна федерация да предприеме необходимите действия за промяна на вътрешни актове и др.

Законът за спорта може да бъде приет до края на годината, смята Кралев

До края на годината Законът за спорта може да бъде приет от парламента. Това заяви министърът на спорта Красен Кралев. Най-важното е, ...

Красен Кралев отговори подробно на въпросите по законопроекта от страна на депутатите от БСП. Той разясни детайлно на Валери Жаблянов условията, заложени в проекта на нов закон за развиване на спортно-туристическaта дейност.

Пред членовете на Комисията по образованието и науката бяха разяснени новостите, които проектът за нов ЗФВС предвижда в сферата на предучилищното, училищното и университетското образование. В процеса на съгласуване на законопроекта с МОН са коментирани няколко законови постановки, като са приети голяма част от забележките на образователните експерти. Основната идея на ММС е да даде възможност и по-голям тласък за развитие на спорта и физическата активност сред учащите.

Смятаме за голям плюс предвидената възможност за създаване на студентски спортни клубове, които могат да се подпомагат финансово от висшето училище и Министерството на образованието и науката, като изрично е посочено, че клубът трябва да е регистриран като юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност“, коментира Кралев.

Идеята ни е да изработим нов Закон за физическото възпитание и спорта, който да отговаря на потребностите на хората, категоричен бе спортният министър. Според Кралев връзката между концепцията за развитие на българския спорт и начина на конструиране на системата на българското образование е много тясна.

Стартира ремонтът на Зимния дворец в София

През месец септември стартира ремонт на Зимния дворец на спорта в София, чийто сграда и зали не са били предмет на сериозна реконструкц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Отпуснаха още 30 млн. лв. за ремонт на студентски общежития в три града

Отпадат таксите за студенти и докторанти в университетите

Решено: Учениците отсъстват до 15 дни с бележка от родител

Училище в Ловешко забрани мобилните телефони

Второ явяване на матурите за поправка - шанс или разхайтване за учениците?

Кандидат-студентите на Софийския университет ще посетят деня на отворените врати (СНИМКИ)

Министерството на културата погреба НГДЕК: Мариела Папазова остава директор на училището (СНИМКИ И ВИДЕО)

Начален учител с груби изрази към деца: Министър Цоков разпореди проверка

Директор на столично училище взриви мрежата: Защо трябва да уважаваме учителя на детето си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование