Училището засилва агресивността на децата

4724
Училището засилва агресивността на децата

 Училището трябва да бъде най-вече социален коректор на семейната среда. Това заяви в предаването „Метроном” на Радио „Фокус” – Варна психологът Иван Игов. По отношение на агресията, която се превръща във все по-чест начин за разрешаване на проблеми в обществото, Иван Игов посочи, че основната причина за агресията е състояние, което психолозите наричат фрустрация.

„Това е състояние, при което човек има някаква цел и нещо блокира тази цел, а той не намира или не знае как да намери алтернатива на поведението да тръгне агресивно, за да решава проблема. От това следват и много други изводи. На първо място, ако за едно дете е допустимо, че няма социалния опит или умението да взема решението, да прави избори, да намери алтернатива на агресивното поведение, за по-възрастни хора, които са на години и влизат в агресивни схватки на улицата или някъде другаде, включително да се стигне до тежки увреждания и убийства, липсата на социален опит не е оправдание”, коментира психологът.

В Добрич родител заплаши учител с нож

Родител нахлу в училище в Добрич и заплаши учител с нож, като само бързата реакция на охрана и полиция е предотвратила по-сериозен инци...

По думите му, голяма роля в това един човек като възрастен да не умее да се справя със състоянието си на фрустрация на първо място е семейството. „1/3 от българските семейства се справят агресивно помежду си, като това е по изследвания на неправителствени организации, което излезе миналата година. Това означава, че близо 1/3 от децата, юношите и подрастващите в ранното си детство единственият начин за справяне в ситуация на криза за тях е бил агресията, независимо дали словесна или физическа”, каза още Иван Игов.

Според него, втората причина е училището, което по принцип би трябвало да играе ролята на социален коректор, не само да дава някакви знания.

„Напротив, училището засилва агресивността на децата в много случаи. Самата физическа среда е ужасна. Ние сме единствената държава, в която съществува този модел на СОУ - в една сграда, строена за 300 или 500 деца, са натъпкани 1 500 деца на възраст от 5 до 19-годишна възраст, които учат на две смени и предават лошия опит и начин на поведение един на друг", каза още психологът.

По думите му, докато тази среда не бъде овладяна, лошите навици от семейството ще се усилват и пренасят в училище и по-късно като възрастни, тези хора няма да знаят какво означава да бъдеш нормален човек - когато си в състояние на фрустрация, вместо да се тръгне агресивно да решаваш проблема, да намериш онази алтернатива, която би била полезна за теб и за другите.

МОН предлага административни глоби при агресия на родители спрямо учители

Министерството на образованието предлага при агресия на родители срещу учители да се налагат административни глоби. Това, според минист...

"Не напразно в психологията съществува едно понятие „всички сме победители”. Това е висшата форма на комуникация, най-добрият начин, по-който хората могат да се справят помежду си. За съжаление, в последните години, а и в момента дори, никой не учи децата ни и подрастващите на този модел - как всички да бъдем победители”, подчерта психологът Иван Игов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com