Учител от СМГ обвини зам.-министър на образованието в натиск

10180
Учител от СМГ обвини зам.-министър на образованието в натиск
Снимка: БГНЕС

Учителят от Софийската математическа гимназия "Пайсий Хилендарски" Величка Велкова, която в момента е и.д. директор, обвини в натиск зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.

В сигнал до няколко институции и медиите Велкова твърди, че Михайлова й се е обаждала по телефона с искане да възстанови уволнената учителка Петя Тодорова, за което Величкова нямала законово основание.

Петя Тодорова пред Actualno.com: Сама щях да напусна. СМГ не е това, което беше

Учителят от Софийската математическа гимназия (СМГ) Петя Тодорова бе уволнена дисциплинарно от директора Антони Стоянов в началото на л...

"Учител съм по информатика от над 20 години, през този период съм изпълнявала длъжността заместник директор, но в тази ситуация силно се притесних, защото за мен бе недопустимо лице, заемащо висок пост като зам.-министър на образованието да изисква неспазване на закона и да упражнява натиск върху мен", пише още в сигнала си тя.

Таня Михайлова обясни пред колегите от "Дневник", че в Софийската математическа гимназия е направена проверка по случая и констатациите относно уволнението на Тодорова са, че въпросът може да се реши или чрез управленско решение на директора, или по съдебен път. "Нашият съвет е въпросът да се реши по най-добрия за децата начин", обясни Михайлова и допълни, че не е оказвала натиск върху Величкова.

"Работодател на директора е началникът на Районното управление по образованието Ваня Кастрева и тя трябва да предприеме действия след проверката, каза още Михайлова.

Тодорова бе уволнена дисциплинарно от директора Антони Стоянов в началото на лятната ваканция с мотив уронване престижа на гимназията. Стоянов обясни, че причината да отстрани Тодорова е, че нито един ученик от СМГ не е бил класиран за националния кръг на международното състезание "Европейско кенгуру" от комисията, в чиито състав е била учителката. Тя от своя страна разказа, че в националния кръг има класирани деца от СМГ. Проблем обаче се появил временно, защото тази година организаторите на престижното математическо състезание са били двама – Сдружение "Европейско кенгуру" и Асоциация "Европейско кенгуру", която е към Съюза на математиците. Часове след като се разбра за уволнението ѝ родители излязоха на протест.

Омбудсманът се заема с казус, свързан с уволнен учител от Софийската математическа гимназия

Учители от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ се обърнаха за съдействие към омбудсмана Мая Манолова по ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование