Учител: Включването на съвременни автори в учебната програма по литература е положителен момент

2550
Учител: Включването на съвременни автори в учебната програма по литература е положителен момент
Снимка: БГНЕС

"Вмъкването на съвременни автори в учебната програма по литература е положителен момент, който би могъл да бъде използван много удачно от учителите." Това каза в интервю за БГНЕС учителят по български език и литература Мариана Бакърджиева. Тя преподава в 9 Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ в София и коментира утвърдената нова учебна програма за учениците в XI и XII клас по български език и по литература.

Окончателният вид на програмата бе изработен след много широко и продължително обществено обсъждане, а в образователното министерство бяха получени много писмени предложения. От април до края на юни бяха проведени 14 срещи с експерти от РУО и над 1000 учители от цялата страна и с Асоциацията на учителите по български език и литература.

Бъдещето на училището: Повярвайте ми, няма да стане само с пари

Това, че учителите имат нужда от драстично увеличение на заплатите, е ясно за всички в страната, и то от години. Но нека изясним и друг...

Мариана Бакърджиева е сред онези преподаватели, които одобряват подреждането на текстовете хронологично в различните теми – „Родното и чуждото“, Любовта“, „Вярата и надеждата“, „Трудът и творчеството“ „Миналото и паметта“, „Обществото и властта“, „Животът и смъртта“, „Природата“ и „ Изборът и раздвоението“.

„Тематичният принцип дава възможност да се подберат акценти върху няколко произведения, които да уцелват основни проблемни ядра в съответната тема и към тях да се добавят, по избор на учителя, други произведени, близки до темата. Могат да се добавят и такива, които показват развитието на проблема в различни години“, аргументира се преподавателят.

Новата учебна програма дава свободата на учителя на избира и други произведения от изучавания автор, с които биха могли да се направят различни междутекстови връзки, други автори от класическата българската литература или съвременни автори. Всичко зависи от преценката на учителя, но тя трябва да бъде съобразена с нуждите на учениците.

Въпреки новия тематичен принцип, в отделните теми хронологичният ред се запазва. „Да вземем за пример темата „Миналото и паметта“. Първият текст е „Паисий“ на Иван Вазов, вторият – „История“ на Никола Вапцаров и третият – „Ноев ковчег“ на Йордан Радичков“, обясни преподавателят.

Красимир Вълчев: НИМХ категорично иска развод, а БАН не дава

"Надявам се, че няма сега да има прекъсване на хидрометеорологичното обслужване. Вчера стана ясно, че НИМХ категорично иска развод, а Б...

Мариана Бакърджиева приема положително и включването в програмата на произведения от съвременната българска литература. „Това е една възможност учениците да разширяват своя кръгозор до степен, в която да оличностят четеното. Класическата литература в пиедестално положение и то е абсолютно заслужено, но към него е добре да се добавят и други текстове. Особено се радвам на комедията на Станислав Стратиев „Балкански синдром“, защото смятам, че подчертаването на хумористичния и сатиричния елемент може да бъде добре използвано от колегите“, смята тя.

Новите текстове за дванадесетокласниците са лирически – „Колко си хубава“ на Христо Фотев и „Посвещение“ на Петя Дубарова, които са включени в темата, посветена на любовта. В темата „Изборът и раздвоението“ учениците ще изучават „Честен кръст“ на Борис Христов.

„Промяната, която се осъществява с програмите за XI и XII клас, е голяма дотолкова, доколкото се сменя един подход с друг, но динамиката на нашето време изисква да се мисли за целенасочеността на подходите, които се използват. Доколко те изпълняват своята роля? Как да бъдат осмислени? Какво да се използва от единия в другия подход, за да се запълнят неговите празнини. Да се обгрижва преподаването в методически аспект, да се правят изследвания за ученическите постижения и да се мисли какво трябва да се промени, защото няма вечен подход“, обобщи Мариана Бакърджиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Отпуснаха още 30 млн. лв. за ремонт на студентски общежития в три града

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование