Университетите измислят нови и нови начини да привличат студенти

7507
Университетите измислят нови и нови начини да привличат студенти
Снимка: БГНЕС

Висшите учебни заведения (ВУЗ) в България са се превърнали в истински рекламни и маркетинг агенции, които търсят начин да "зарибят" студенти, твърди в своя публикация в. "Сега".

Според проверка на медията, вече се стига до такова положение, че някои университети дават шанс на кандидат-студенти да си попълват тестове за влизане вкъщи!

Образователният министър с уточнение за капитала на фирмите, които ще се правят от университети

Ограничение до 5000 лв. ще има за парите, които университетите внасят като капитал в собствените си фирми, уточни пред в. "24 часа" мин...

Фрапиращ пример в това отношение е УниБИТ. Той предлага задочно обучение в бакалавърска степен по "защита на националната сигурност" "за всички кандидат-студенти, включително и тези, които са положили конкурсни изпити в УниБИТ през кандидатстудентската кампания за 2019 г., но некласирани и след последното класиране". От сайта на ВУЗ-а става ясно, че това е възможно по силата на "сключен договор за съвместна дейност между Университет по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" (ВСУ)".

Ежедневни изпити за улеснение на студентите си пък предлага Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий". Те са по български и по история и от тях биха могли да се възползват кандидатите да учат право в задочна форма, платено обучение, които нямат успешно положени изпити по тези предмети. Те могат да са както лица със завършено средно образование, така и действащи студенти, става ясно от сайта на университета. Въведени са и сериозни улеснения - може да се подаде заявление за участие в изпита (тестова форма) в 10 ч., а в 11 ч. да се положи самият изпит.

Частното Висше училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР), станало известно с предлагането на джипове за своите студенти, предлага допълнителни стимули за млади семейства. Бременните студентки и студентки майки с деца до 6-годишна възраст ще се обучават при облекчен режим. Ако и двамата родители учат и имат дете до 6 години, единият от тях може да се възползва от възможността за индивидуален режим. В случай, че семейството има две и повече деца, облекченият режим важи и за двамата родители. Той позволява "обучение по индивидуален учебен план, удължен срок на следване, административна заверка на семестър, явяване на изпити извън сесиите, присъствие на занятия в удобно време и място, провеждане на индивидуални консултации, както и електронно обучение".

Висшето училище по застраховане и финанси освен онлайн кандидатстване предлага и онлайн тест, достъпен за всеки, който пожелае. Времето за попълване на 21 въпроса е 90 минути, а самите въпроси са елементарни. Сред тях са например какво представляват инфлацията, акциите, облигациите и т.н. В частта за обща култура кандидатите трябва да отговорят кой е написал българския химн, чие дело е покръстването на българите, кой град е избран за Европейска столица на културата през 2019 г. и т.н.

Държавата вече има конкретни идеи как да затваря безполезни университети

Как държавата да може да закрива университети - отговор на този въпрос представя нов проект за промени в Закона за висшето образование,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование