Увеличават учителските заплати на 1300 лв. до 2021 г.

15940
Увеличават учителските заплати на 1300 лв. до 2021 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Учителските заплати се очаква да достигнат 1300 лв. до 2021 г. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

По думите му се работи активно по поетия ангажимент за двойно увеличаване на учителските заплати до 2021 година. „Миналата година минималната заплата за длъжността учител и младши учител беше 660 лв. Има по-високи заплати за старши и главен учител. През 2017 година средната брутна заплата в страната беше около 930 лв., а основната – над 800 лв. Към момента средната брутна работна заплата в системата на образованието е 1080. Важно е тази заплата да надвишава средната за страната. Ние за първи път имаме учителска заплата, която да надвишава средната за страната, като целта е да мотивираме повече млади хора да се включат в учителска професия. Ние сме поели ангажимент да направим следващо увеличение“, каза министър Вълчев.

Родители поискаха повече учители и възпитатели в детските градини

Да бъде увеличен броят на учителите или възпитателите в детските градини поискаха родителите на среща с кмета Димитър Николов и заместн...

По думите му по-високите заплати в сектора следва да увеличат интереса на повече млади хора към педагогическата професия, а преди това и към педагогическо образование. „Целта е да завършват гимназия с по високи образователни резултати, за да може в бъдеще да имаме по-добри и мотивирани учители“, каза Красимир Вълчев.

„Двойното увеличение на учителските заплати е силен политически и бюджетен ангажимент“, коментира той. Красимир Вълчев заяви, че от гледна точка на бюджета, се предполага едно значително увеличение на бюджетните разходи в сектора.

„Много е важно ние като държава и като общество да сме направили този политически и бюджетен избор да увеличим заплатите, но и да ги поддържаме над средните за страната. Учителската професия не само в България, а и във всички страни и модерни общества, с времето е станала относително по-непривлекателна“, коментира министър Вълчев. Той посочи, че младите хора търсят развитие в професии, в които могат да се реализират по-бързо, да имат по-високи доходи в по-кратък период от време.

„Това, което отличава учителската професия, е стабилността и предвидимостта на работата. Един млад човек, който прави избор да бъде учител, често този избор касае професионалната му реализация за цял живот. Все по-трудно е да мотивираме повече млади хора да бъдат учители и затова е важно нивото на възнаграждение. Разбира, то не е единствено и достатъчно. Ние трябва да имаме политики за квалификация на педагогическите специалисти, политики за подобряването на работата в училищата, за кариерно развитие, за подбор. Важно е също така не просто да обезпечим системата като цяло с педагогически специалисти, но и във всички училища и детски градини да има достатъчно учители, дори и в най-малките и най-отдалечените места. Затова променихме моделът на разпределение, като стъпваме на тази политика, че водещият разход е разходът за учители, съответно и финансирането на системата трябва да бъде настроено към това предизвикателство“, коментира министърът на образованието, цитиран от Фокус.

Образователното министерство ще поема разходите на всички пътуващи учители

Разходите на всички пътуващи учители занапред ще бъдат поети от просветното министерство, предвиждат промени в наредбата за условията з...

„След 10-15 години ще имаме най-голям недостиг на учители в България“, посочи също Красимир Вълчев. По думите му недостигът на учители е тема, към която Министерството на образованието е заострило вниманието и спрямо която то е предприело действия.

„Все още имаме резерв на пазара на труда – учители, които не са в системата и могат да се включат, учители, които са навършили пенсионна възраст, но остават. Това обаче може да бъде само за няколко години. Ние не може да очакваме, че учителите в пенсионна възраст могат да преподават много години след навършване на тази възраст. Предизвикателството пред всички образователни системи е да увеличат склонността на младите хора за включване най-напред в педагогическото образование. Стимули за това са допълнителните стипендии, допълнителния прием и т.н. Педагогическите направления са приоритетни, предлагат се допълнителни квалификации, търсят се алтернативни пътеки. В системата могат да се включват като учители и хора, които нямат педагогическа правоспособност, но имат задължението да я придобият до една година“, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той посочи още, че през следващите години и десетилетия педагогическата професия ще бъде много и в по-голяма степен отворена към специалисти от другите системи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование