В повечето университети кандидат-студентските изпити ще бъдат присъствени

2011
В повечето университети кандидат-студентските изпити ще бъдат присъствени
Снимка: iStock/Guliver

1256 студенти повече ще бъдат приети наесен в сравнение с 2020. Това предвижда план-приемът на Министерството на образованието и науката.

През идната академична година се предвижда да бъдат приети близо 40 000 студенти държавна поръчка и над 15 000 платено обучение. Повечето университети ще проведат кандидат-студентски изпити в присъствена форма, каза пред БНР председателят на Националното представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев.

С 4 милиона лева: Освобождават места за млади преподаватели в университетите

С 4 млн. лв. от държавния бюджет ще бъдат освободени места за млади преподаватели в университетите. Средствата ще бъдат за компенсации ...

"Кампанията няма чак толкова да се различава от 2020 година. В повечето университети изпитите ще бъдат присъствени. Ще направя едно сравнение, миналата година масово изпитите се проведоха в онлайн среда. Университетите разработиха системи с лицево разпознаване и имаше възможност студентите от телефона си, от лаптопа да се явят на така наречените кандидат-студентски изпити", заяви Парушев. Той съобщи, че УНСС ще проведе своята кампания и своите изпити в присъствена среда, в тестовия център.

На компютрите на университета кандидат-студентите ще имат възможност да се явят електронно на своите изпити. Ще бъдат приемани студенти и с държавни зрелостни изпити. Същото се отнася и за Софийския университет "Св. Климент Охридски" също ще приемат с матури, също ще има конкурсни изпити, на които студентите ще могат да се явят. Във Великотърновския университет всички кандидат-студентски изпити ще се проведат онлайн.

"В Техническия университет имат изпит на 3 юли, изпит по математика, също така ще се признават и матурите. В Пловдивския университет също ще приемат с матури и ще имат конкурсни изпити. Може би акцентът трябва да падне и върху специалност "Право". Там ще се приемат без изпит, само с матура, която ще е по български език и литература и по история на България", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Даниел Парушев.

Във висшите училища по изкуствата и медицинските университети кандидат-студентските изпити ще се проведат в присъствена форма. Увеличение на тазгодишния прием на студенти в държавните висши училища с 3,2% (1256 места). Увеличават се субсидираните от държавата места в 23 професионални направления. Най-много в: "Общо инженерство" - с 37,2%; "Машинно инженерство" - с 27,6%; "Материали и материалознание" - с 20%; "Химични технологии - с 19%; "Комуникационна и компютърна техника" - с 10,5% и др. И тази година ще има намаление при социалните, стопанските и правните науки. Общият прием в направление "Администрация и управление" ще бъде свит с 11,9%, в "Икономика" - с 6,3%.

Година по-късно: Адаптираха ли се университетите ни към пандемията?

Липсата на адекватна комуникация с администрацията и сериозни проблеми с онлайн средата не са нещо непознато и за висши учебни заведени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование