ВАС спря наредбата на Денков, позволяваща масова смяна на училищни директори

24321
ВАС спря наредбата на Денков, позволяваща масова смяна на училищни директори
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на наредбата за провеждане на конкурси за директори в държавните и общинските училища и детски градини. Тя беше издадена на 1 юли тази година от бившия министър на образованието акад. Николай Денков и бе обнародвана четири дни по-късно.

В средата на юли започна процес по смяна на ръководители на училищните и предучилищните институции в цялата страна, като тръгнаха конкурси за над 400 нови директори. Въпросната Наредба №16 на МОН бе подложена на критики, тъй като не въвежда дълго чаканата мандатност, а дава основание за масови рокади.

Наследникът на Денков обяви, че ще продължи приетите стратегии в МОН

"Не мога да си представя, че образованието ще бъде обект на политически дискусии. То, заедно с възпитанието, винаги е било обща грижа з...

Пред ВАС беше образувано административно дело по жалба на директора на СУ „Д-р Петър Берон“ в Пазарджик, в качеството ѝ на участник в конкурс. Така върховните магистрати спряха действието на наредбата с цел да се осигури защита на лицата, подали жалба или протест, какъвто е случаят с директора на пазарджишкото училище.

От ВАС приемат, че ако обявените конкурси за заемане на длъжността „директор“ на институции в системата на предучилищното и училищното образование продължат при действието на оспорения нормативен акт, това би ограничило възможностите на жалбоподателката за успешно участие в конкурса, предвид евентуално несъответствие с поставените в Наредбата изисквания към кандидатите.

"Заложени са множество критерии, които имат субективен характер, отнасят се до личността на кандидата като мотивация за заемане на длъжността, нагласа за работа в екип и усъвършенстване и комуникационни умения. Евентуалната незаконосъобразно формирана комисия, която ще оценява качествата на кандидатите, възможността за субективизъм при оценката, влияят пряко върху законосъобразността на конкурса и пряко засягат всеки участник в този конкурс", гласи становището на ВАС.

Добавя се, че централизираното провеждане на стотици конкурси за директори на институции в системата на образованието, които са обявени в момента, "при действието на незаконосъобразни правни норми", би представлявало действително сериозно засягане на обществения интерес, включително и на жалбоподателката като участник.

Ето кога ще бъдат изпитите и ваканциите на учениците през следващата учебна година

По-равномерно разпределение на почивките и учебните дни предлага Министерството на образованието и науката (МОН) за следващата учебна г...

"Предварителното изпълнение на наредбата би причинило значителни и трудно поправими вреди както на интересите на участниците в конкурса, конкретно и на жалбоподателката, така и на защитимите обществени интереси, които са предмет на регулиране. Това е така и предвид несигурността, свързана с действителността на евентуално възникналите вследствие на конкурса трудови правоотношения, в случай че наредбата бъде отменена от съда, и неблагоприятния ефект върху провеждането на предстоящата учебна година", аргументират се върховните магистрати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Отпуснаха още 30 млн. лв. за ремонт на студентски общежития в три града

Отпадат таксите за студенти и докторанти в университетите

Решено: Учениците отсъстват до 15 дни с бележка от родител

Училище в Ловешко забрани мобилните телефони

Второ явяване на матурите за поправка - шанс или разхайтване за учениците?

Кандидат-студентите на Софийския университет ще посетят деня на отворените врати (СНИМКИ)

Министерството на културата погреба НГДЕК: Мариела Папазова остава директор на училището (СНИМКИ И ВИДЕО)

Начален учител с груби изрази към деца: Министър Цоков разпореди проверка

Директор на столично училище взриви мрежата: Защо трябва да уважаваме учителя на детето си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование