Връзката между учител и родител - най-важната за добра образователна среда

26913
Връзката между учител и родител -  най-важната за добра образователна среда
Снимка: Клет България

Динамиката родител–учител е най-важната за изграждането на здрави връзки на ученика и с едната, и с другата група. Балансът между тези два свята формира вътрешния мироглед на детето и гради основите на това какъв човек ще бъде след време. Но какви са отношенията родител–учител в 21 век и колко се е променила комуникацията между тях?

Силвия Марушкина – дългогодишен преподавател и настоящ докторант в Бургаски Свободен университет, обобщи своя опит, натрупан през годините, за да хвърли светлина върху една тема, на която сякаш не се отделя дължимото внимание. Г-жа Марушкина работи усилено в посока повишаване квалификацията на колеги преподаватели и разкри малка част от своите тайни на един от специалните уебинари, организиран от издателство Клет България.

 

Къде започва всичко?

Още в първия учебен ден, където два свята се срещат – този на родители и този на учители, за да могат заедно да създадат една нова вселена за един малък човек, който тепърва ще изгражда своя характер. Именно затова добрата комуникация между тези две страни наистина е от основно значение, но е и един от стълбовете на това как детето ще възприема света, какви умения ще развие.

Известни родители се включват във виртуална библиотека за самоподготовка със своите деца

Известни български лица се включиха във виртуалната Библиотека за самоподготовка на издателство Клет, за да покажат на родителите как у...

Родителят и учителят са тясно и неразривно свързани и макар много често да не си го признават, те не могат един без друг. “Комуникацията с родителите носи различни характеристики и не приключва с края на учебните занятия”, казва Силвия Марушкина. Когато децата се приберат у дома след учебния ден, ангажиментите на родителите и на учителите, в това число, са все така активни.

В забързаното ежедневие и в модерната епоха г-жа Марушкина смята, че добрата комуникация между тези две групи се крие в няколко много прости стъпки, които всеки учител би могъл да предприеме:

Да опознаеш родителите. Както самата тя казва със смях, това не е нездравото любопитство на учителите, а напротив – изразява желанието и интереса на учителя. Неговият личен подход, начинът да покаже, че всяко едно дете е важно за него, че той инвестира част от себе си и е готов да помогне за всеки евентуален проблем, който едно семейство би имало при отглеждането на своето дете.

Да потърсиш съвет. Родителите не са просто хора, които осигуряват дом и средства на детето. Учителят трябва много добре да усеща и разбира връзката в семейството и да я подкрепя. Затова, за да помогне на родителите да не изгубват поглед от една огромна част от живота на своето дете, докато то е в училище, е много важно учителят да намери начин, по който да ги въвлече в процеса. Изграждането на училищна общност може да звучи като нещо, което гледаме в сериала “Отчаяни съпруги”, но всъщност е важен елемент от връзката родител–учител и помага на бащите и майките да се чувстват част от живота на детето си във всеки един аспект. Надграждайки дори още повече тази стратегия, г-жа Марушкина съветва учителите да споделят на ранен етап плановете си за годината с родителите и заедно да ги обсъдят, като така родителите ще имат възможността да предлагат и да участват в обучението на своето дете дори когато физически не са част от процеса в училище.

Направи си сам. Знаете ли, че всеки човек отделя много повече усилия и влага наистина голям плам в това, което прави, ако се чувства истински обвързан с процеса. Предложението на г-жа Марушкина е наистина креативно и революционно, но несъмнено работи безотказно.

Специални части от учебни помагала, готови за разпечатване и фотокопиране, улесняват самоподготовката на учащите у дома

От днес водещото образователно издателство Клет България предлага на своя сайт www.klett.bg/библиотека специално разработена секция с ч...

Представете си да съберете историите на вас и вашето дете, да му позволите да излее своите фантазии на лист хартия. По-късно този лист попада в ръцете на г-жа Марушкина, която го преглежда старателно и връща с корекции и съвети за поправка. Накрая тя събира преработените истории от целия клас и заедно, с малко помощ от страна на родителите, разбира се, превръща тези истории в специално помагало, което децата могат да използват в часовете си за самоподготовка. А изненадата и радостта от това, че са си го направили сами… едва ли може да се опише с думи. Трябва да се усети.

Това са само малка част от тактиките, които всеки учител може да приложи, за да направи комуникацията с родителите по-гладка и безпроблемна. Факт е, че децата улавят динамиката на взаимоотношенията на своите родители и учители и реакцията им е реципрочна на онова, което се случва пред очите им.

За да бъдете и вие част от положителната страна на монетата, можете да се запознаете с целия уебинар, който ще ви зареди с ентусиазъм и нови идеи.

 

* Уебинарът е организиран от издателство Клет България в рамките на инициативата “Подкрепа на учителя при работа от вкъщи”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com