Всеки четвърти млад българин - дипломиран, но без работа

6315
Всеки четвърти млад българин - дипломиран, но без работа

Голяма част от младите хора, завършили образование, не работят по специалността или въобще не работят. Според някои анализатори университетите у нас продължават да печатат дипломи без покритие и произвеждат безделници.

Според други проблемът е в големия разнобой между очакванията на работодателите и тези на наскоро завършилите висшето си образование. Младите хора твърдят, че най-трудното е да започнат първа работа, защото навсякъде им искат стаж по специалността, а те няма как да го придобият.

Работодателите контрират, че младите идват от университета без нужните знания и умения, които предполагат дипломите им, а в същото време искат заплати като за опитни и за специалисти. Проблемът е, че бизнесът иска ефективност и то веднага. А младите, без да могат да отговорят на предизвикателството, искат големи пари и също веднага.

Какъв в крайна сметка е пътят, който да изберат наскоро завършилите гимназия или университет, за да не попаднат в списъка с образовани безделници? В него, според данни на ИПИ, от 2019 г. членуват над 22,6% от българите между 15 и 34 години, които нито търсят работа, нито опитват да се дообразоват, за да намерят подходяща професия.

Все по-малко ще завършат висше образование до 2025 г.

През следващите години броят на завършилите висше образование български граждани ще продължи да намалява. Очаква се между 2021 и 2025 г...

Ако нямаш баща, собственик на фирма в ролята на ракета-носител, една идея по-трудно ще натрупаш опит "на терен". Възможности обаче има и то благодарение на добрите практики на мултинационалните компании, а именно стажовете, смята Герасим Найденов, старши консултант в Manpower България.

На повечето места те са платени, което позволява едновременно да се правят първи стъпки в професията и младият човек да се издържа. Manpower България току-що приключи свое изследване за пазара на труда сред прясно завършилите и резултатите са много оптимистични, обобщава Найденов пред Марица.

И работодателите, и младите хора имат позитивни нагласи. Първите са готови да зачислят ментори на новопостъпилите и да хвърлят време и усилия, за да ги обучат, а вторите са отворени да пробват да вкарат теоретичните си знания в практиката. Естествено, все още сред най-обсъжданите теми са заплащането, възможността за кариерно развитие, а напоследък, покрай пандемията, и вариантът за работа от разстояние и гъвкаво работно време, изброява консултантът.

Луда конкуренция за стажове

Тази година имаше рекорден наплив за летен стаж в EVN България, разказаха от компанията. 1200 студенти от технически и икономически специалности се бореха за 60 места. Броят на подалите документи е най-големият, откакто през 2006 година тръгна програмата „Младежи с бъдеще“, уточниха от компанията. В момента АББ в Тракия икономическа зона също набира кандидати за стаж. Студентите вече са по-прагматично ориентирани и тази година над 20 000 в цяла България потърсиха "старт в кариерата" именно чрез стажове.

И университетите, и бизнесът не искат много-много висшето образование да се реформира

Опитът на служебното министерство на образованието и науката (МОН) да направи Карта за висшето образование, за да не се получава така, ...

Бързи и на „ти“ с технологиите

Новото поколение работници и служители, родени около 2000 г., имат редица предимства. Дори и да не са фанатично дисциплинирани, ако работата им е свързана с технологии, ще я свършат в пъти по-бързо от по-възрастните си колеги. Те просто са родени с тези умения. Въвеждане на данни в компютър, таблици в ексел, обработка на снимки - това е детска игра за тях, за разлика от родители им, разказва впечатленията си работодател от Пловдив. Лошото е, че бързо се отегчават, защото животът им е на бързи обороти, отново благодарение на Facebook, YouTube и други ежедневно ползвани интернет платформи. А такива хора нямат търпението да работят на поточна линия….

Всички искат да са директори

Най-големият проблем на пазара на труда е при по-нискоквалифицираните кадри, тези, които са нужни на производствените предприятия. От години той частично се запълва с „внос“ на работна ръка от трети страни с по-нисък стандарт от нашия. При тези кадри дефицитът е наистина голям и фирмите в Тракия икономическа зона са принудени да вдигат ежегодно възнагражденията. Изследване на Manpower прогнозира, че именно заради недостига на кадри заплатите ще скочат с 20 на сто в близките месеци.

Тъй като на територията на ТИЗ е съсредоточена индустрията на цяла Пловдивска област, там бе създаден собствен обучителен център, оборудван с най-модерни машини, където да правят сухи тренировки новопостъпилите в производствените гиганти. Мотото ми беше: „Като няма, направи си“, разказа при откриването изп. директор на ТИЗ инж. Пламен Панчев. После проектът се доразви в посока сътрудничество с професионални гимназии в областта и беше отворен и за ученици. Обхванати бяха 60 гимназисти от XI и XII клас на четири професионални гимназии в зоната - ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Калековец, ПГ по селско стопанство - с. Белозем, Професионална гимназия по машиностроене - Пловдив и ПГ по хранителни технологии и техника - Пловдив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com