Вълчев се похвали колко училища е спасил от закриване, призна за проблем с ромски ученици

3607
Вълчев се похвали колко училища е спасил от закриване, призна за проблем с ромски ученици
Снимка: БГНЕС

“През последните 3 години, откакто съм министър съм направил 8 отказа за закриване на училища по искане на общините, отчете министърът на образованието Красимир Вълчев по време на парламентарен контрол.

“Предходните години почти не имало такива. За съжаление последните десетилетия се закриха множество училища, най-вече в резултат на процесите на вътрешна и външна миграция. Това, което беше направено също така последните години. Имаше национална програма, която подпомагаше и стимулираше до известна степен оптимизацията на училищна мрежа и закриването на училища. От 2018 г- няма такава програма.

Красимир Вълчев: При нужда новата учебна година също може да започне дистанционно

При евентуална втора вълна на COVID-19 просветното министерство не изключва следващата учебна година също да започне дистанционно. Това...

Другото, което направихме е да променим финансово-разпределителната формула в системата и вече финансирането на общините и училищата оттам не зависи само от броя на учениците. Имаме среща, които са за институции, имаме и средства за паралелка.

По този начин бяха насочени допълнително между 60 и 70 млн. за финансиране на малките и отдалечени училища. Отделно предоставихме 30 млн. за училища и детски градини с концентрация на деца и ученици с уязвими групи”, посочи Вълчев.

Отчетът беше продиктуван от въпрос на депутатът от левицата Явор Божанков по отношение на училището в Поликраище. Той посочи, че е направен финансов анализ на училището в Поликраище.

“Училището е с 43 ученици, но с тенденция да останат 35, в зависимост от това колко се запишат в първи клас. Проблемът не е финансов, училището има и училищни земи – 280 дка, близо 14 хил. допълнителни приходи, 5 хил. лв. получава като училище с концентрация на деца от уязвими групи.

Проучване: Младежите в България масово не толерират малцинствата

Над 7 от 10 младежи в България са считат, че ромите в България са заплаха за българското население. Нещо повече - този процент от младе...

Последните години бяха предоставени средства и за защитените училища”, каза още Вълчев. По думите му проблемът не е и демографски. “Защо не е, защото в селото има над 60 деца, които са на училищна възраст от първи до седми клас. Предстоящите да се запишат в първи клас са 10. В същото време в училището учат само три деца от селото. Другите всички деца са от съседните села, в които са закрити училищата. Решението да има малко ученици в това училище е на родителите, които са избрали децата им да учат в Горна Оряховица”, обясни Красимир Вълчев, цитиран от Фокус.

Според него тук възниква въпросът защо тези деца учат в Горна Оряховица. “Тук основният проблем е така наречената вторична сегрегация. Вторичната сегрегация е, когато децата от ромски произход се увеличат над определен процент, започва изтегляне на останалите деца”, допълни още министърът на образованието. По думите му това може да бъде преодоляно, но не уточни как.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование