X
 
 

Вълчев: Учителите у нас масово се пенсионират, деца са по-ниско образовани от родителите си

7101 6
Вълчев: Учителите у нас масово се пенсионират, деца са по-ниско образовани от родителите си
Снимка: БГНЕС
Една страна трябва да има достатъчно учители. При нормална възрастова структура трябва да се пенсионират 25%, а при нас - 45%. Трябва да обезпечим системата с добри учители. Това призна пред БНР министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

По данни на Вълчев в предишни години е имало недостиг на учители по информационни технологии и по английски език, а през следващите години се очаква търсене на кадри по математика, физика и химия.

Красимир Вълчев: Никога не е имало толкова голямо увеличение на средствата за образование

„Парите за образование никога не стигат, но и никога не е имало толкова голямо увеличение – те са над половин милиард. Без ...

По думи на Вълчев за първи път в системата на образованието има повече деца от семейства с по-ниско образование на родителите. Според него това се дължи на демографското възпроизводство.

Той обясни, че причината за дисбаланса при заплащането в сферата на училищното и висшето образование е в модела на регулиране на двете системи и в нивото на отговорност. В системата на училищното образование до голяма степен възнагражденията са централно регулирани, докато висшето образование е напълно автономно, поясни просветният министър.

По негови думи средните заплати във ВУЗ-овете са над 1900 лева, но разликата между най-ниските и най-високите е средно 150%. В сферата на училищното образование пък разликата е 40%".

Вълчев заяви и че от всички бюджетни програми с най-висока обществена възвръщаемост е тази за предучилищното образование. Според него въвеждането на задължителна подготовка на 4 години няма да струва много.

Едва един от петима студенти ходи редовно на лекции

Само 20% от студентите у нас ходят редовно на лекции, което означава, че висшето образование не осигурява нужното качество на обучение....

Финансираме голяма част от това обучение - 14 млн. лева, но увеличеният обхват от 78% деца до над 90% деца ще струва около 25-30 млн. лева на годишна база, прогнозира министърът.

Относно освобождаването от таксите за предучилищна възраст той поясни, че все още няма решение колко точно ще бъдат средствата, но те ще се допълнят със средствата от държавния бюджет и от средствата от европейския социален фонд.

Министърът изтъкна, че в рамките на програмата за интеграция на ромските деца през последните три години са записани близо 40 000 деца. По негови думи основният проблем е културен - това е отношението към образованието.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Никога,никога, никога нямаше да се увеличат заплатите на учителите, ако от МОН не бяха наясно ,че в близките 5-6 години няма да има кой да учи децата. Младите просто не искат да стават учители, защото са наясно какво ги чака. В образованието парите са от малките проблеми- важно е отношението на родителите,агресията у децата, огромната никому ненужна бумащина и много други фактори.
 • Баба 5 Баба преди 3 седмици Профил на трол?
  Учителите бягат в чужбина, защото тук неграмотните родители командват кой да им учи децата. Тълпата крещи, а министерство и синдикати мълчат.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  ОБЕКТИВНО : Българското образование от времето на Дража Вълчева до сега е в НЕПРЕКЪСНАТ УПАДЪК ! Ами то и думите на това скапано министърче го потвърждават - "деца са по-ниско образовани от родителите си" ! Та кой ли не се опита да бъде министър : професори, академици, седянкаджии ... ето ни го резултата .
 • Октомври 3 Октомври преди 4 седмици Профил на трол?
  Абе те и едни учители бълващи /македонизми/ като на дарвин брътвежите например. Това е друга тема или всъщност не е. Ами министре подавай си оставката и си направи публично с*п*ко.И това би било единствената ти достойна постъпка в твоят м*зерен и ск*пан живот.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Е, другарю Счетоводител, не ти ли стана ясно, че училището не се вмества в една счетоводна книга с две графи - "Взел/Дал"?!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Ало Некадърния Татунчо, образованието в България е много трудно да се нарече образование ! Фактите : колко деца отиват да учат в чужбина и защо ? Ами това не е министерство а е сбирщина от некадърници и далавераджии !