Затварят частично Първо средно училище в Търговище

4068
Затварят частично Първо средно училище в Търговище
Снимка: Getty Images/Guliver

Част от учениците на Първо средно училище "Свети Седмочисленици" в Търговище от утре, вторник, са в 14-дневна карантина и ще учат дистанционно. Това са децата от пети до 12-и клас, съобщава 24 часа.

Учениците от началния курс остават на присъствено обучение, тъй като са малки и вкъщи не трябва да бъдат сами, а не за всички има кой да се грижи. Ако родителите желаят, децата им също могат да учат от дистанция. Това е решение на учителския съвет от днес, който заседава дълго извънредно след обяд.

Цял клас без обоняние в Търговище продължава да учи присъствено

"В училището учат 1200 ученици. Немалко от тях са със симптоми, но родителите не ги изследват за коронавирус. Цял 10-ти клас почти е бе...

В училището учат общо около 1200 ученици. Една от причините за крайната мярка е смъртта на 58-годишната учителка по география от това училище. Румяна Радославова загуби битката с COVID-19 миналия вторник. Тя се почувствала зле в неделя и развила скоротечна бронхопневмония, а пробата й за коронавирус била положителна. Жената имала сърдечни проблеми от години, но все отлагала да оперира сърцето си, както й предлагали лекарите. Колегите й я описват като "изключително мила", вече мислела и за пенсия. Била старши учител. Децата от нейния 8 "Г" клас поискаха на първо време да минат на дистанционно обучение, за да не бъдат заразени и други преподаватели от училището. Една от осмокласничките пък се оказа контактна на един от родителите си, който на свой ред дал положителна проба за COVID 19. Още 7 учители от това училище са с положителни за коронавирус проби, като трима от тях са в болница, заразени са и няколко ученици. Под карантина и сега са 5 от общо 47 паралелки в училището. Други 7 от преподавателите имат симптоми на грип, но все още им предстои да се тестват за COVID 19.

По решение на училищното ръководство цената на тестовете на преподавателите се заплаща от училищния делегиран бюджет. За да бъде направена пълна дезинфекция на училищната сграда, в четвъртък и петък миналата седмица всички ученици от школото бяха на дистанционно обучение, но явно това се оказва недостатъчно, за да се успокои обстановката. Само за последното денонощие в училището са постъпили над 250 молби от родители децата им да минат на електронно обучение. Затова областният щаб в Търговище позволи на училищното ръководство да контактува директно с министъра на образованието Красимир Вълчев, който разреши електронно обучение за две седмици.

Още днес втората смяна ученици бяха върнати по домовете си и нямаха занятия присъствено. В Търговище се съмняват, че заразата в това училище е тръгнала от панаира в града през средата на септември, който се проведе на поляна до училищния двор и на който се събраха много хора, които не са спазвали никакви противоепидемични мерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование