10 скандални икономически прогнози за света през 2017

8042
10 скандални икономически прогнози за света през 2017

Великобритания остава в ЕС, а мексиканското песо скача рязко? Може да ви звучи невероятно, но тези два сценария са сред скандалните прогнози на Saxo Bank за 2017 г. 

Те не трябва да се разглеждат като официални пазарни прогнози на Saxo, вместо това представят събития и движения на пазара, смятани за екстремни и извънредни, с огромен потенциал да разстроят консенсусните виждания.

Върховният съд на Великобритания решава дали член 50 може да бъде активиран само от правителството

Невероятно, но факт – за пръв път в своята седемгодишна история Върховният съд на Великобритания се събира в пълен състав. 11 съд...

Стийн Якобсен, главен икономист в Saxo Bank, коментира: „След една година, в която реалността успя да надмине дори такива прогнози, които на пръв поглед изглеждаха малко вероятни – като изненадата Brexit и резултата от изборите в САЩ – общата тема на нашите Скандални предвиждания за 2017 г. е, че във времена на отчаяние се изискват отчаяни действия.“

1. БВП на Китай набъбва до 8% и SHCOMP (индексът на Шанхайската фондова борса) удря 5,000

Китай отчита, че е достигнал края на фазата на производствения си и инфраструктурен растеж и чрез мащабни стимули в областта на фискалните и парични политики, отваря капиталовите пазари за успешно направляване на преход към растеж, воден от потреблението. Това ще доведе до 8% ръст през 2017 г., като съживяването ще се дължи на растежа в сектора на услугите. Еуфорията от растежа, задвижен от потреблението в частния сектор, ще види удвоен индекса на Шанхайската фондова борса от нивото му през 2016 г., като ще надскочи 5,000.

2. Отчаяният Фед следва Японската централна банка и фиксира 10-годишните си ДЦК на 1.5%

Тъй като щатският долар и лихвените проценти в САЩ ще продължат да се покачват по все по-болезнен начин през 2017 г., задвижваната от тестостерон фискална политика на новия президент на САЩ ще доведе до там, че доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ да достигне 3%, което ще предизвика паника на пазара. На прага на бедствие Федералният резерв ще копира Контрола върху кривата на доходността на Централната банка на Япония, като фиксира доходността на 10-годишните ДЦК на 1,5%, но от различен ъгъл, като ефективно въведе Количествени улеснения 4 или Безкрайни количествени улеснения. Това от своя страна незабавно ще спре разпродаването на ценни книжа и облигации на световните пазари, което ще доведе до най-големите печалби за пазарите на облигации от 7 години насам. Критичните гласове ще заглъхнат в силния рев на поредния ръст, причинен от централните банки.

Джонсън: Brexit означава Великобритания да си върне контрола върху имиграцията

Британският външен министър Борис Джонсън сподели, че планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз означава връщане на ко...

3. Нивото на неизпълнение при високодоходните инструменти ще надхвърли 25%

При дългосрочното средно ниво на неизпълнение при високодоходните облигации от 3,77%, което по време на рецесиите в САЩ през 1990, 2000 и 2009 г. скочи до съответно 16%, 10% и 12%, 2017 г. ще стане свидетел на нива на неизпълнение от 25%. След като достигнем границите на намеса на централните банки, правителствата по света ще преминат към фискални стимули, които ще доведат до повишаване на лихвените проценти (с изключение на Япония), като по този начин рязко ще увеличат кривата на доходността. Докато трилиони корпоративни облигации се изправят пред света на щетите, проблемът ще се задълбочава от оттегляне от облигационните фондове, като това ще разшири спредовете и ще направи рефинансирането на нисък клас дълг невъзможно. С нива на неизпълнение, които ще достигат 25%, неефективните корпоративни участници няма да са жизнеспособни, което ще позволи по-ефективно разпределение на капитала.

4. Brexit така и не се случва, тъй като Великобритания прави Bremain (игра на думи, образувана от Britain (Великобритания) и remain - оставам)

Надигането на глобалния популизъм, видяно от двете страни на Атлантика, ще дисциплинира лидерите на ЕС да заемат по-кооперативна позиция към Великобритания. С напредването на преговорите, ЕС ще направи важни отстъпки по отношение на имиграцията и правата за правене на бизнес в ЕИЗ на финансовите компании, базирани във Великобритания. И докато член 50 бъде задействан и поставен пред Парламента, той ще бъде отхвърлен в полза на новата сделка. Великобритания ще остане в орбитата на ЕС, Банк оф Ингланд ще повиши лихвените равнища до 0,5% и двойката EURGBP ще пада рязко надолу до 0,7300 – което извиква символиката на 1973 – годината, когато Великобритания влиза в ЕИО.

Останалите скандални прогнози на Saxo Bank прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com