330 арести в Югоизточна Европа по време на Дните на съвместни действия в ЕС

1472
330 арести в Югоизточна Европа по време на Дните на съвместни действия в ЕС
Снимка: iStock/Guliver

МВР и Агенция „Митници“ проведоха действия на територията на страната в рамките на мащабната операция срещу нелегалната имиграция и трафика на наркотици и оръжия в Югоизточна Европа, съобщиха от МВР.

Испания, подкрепена от Европол, координира общоевропейските дни за съвместни действия, насочени към нелегалната миграция, трафика на наркотици и на огнестрелни оръжия. Операцията бе проведена между 15 и 18 септември 2021 г. с участието на полиция, имиграционни агенции и агенции за граничен контрол от 27 държави (17 държави членки на ЕС - Австрия, България, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Румъния, Словения, Унгария, Франция, Хърватия, Швеция, и 10 нечленки). Дните на съвместни действия EMPACT бяха подкрепени от Евроюст, Frontex, INTERPOL и други международни организации. Създаденият в Европол оперативен център улесни обмена на информация между участващите страни и осигури аналитична подкрепа на терен на оперативните работници.

96 арестувани при акция за борба с мафията в Италия

Рано тази сутрин италианската полиция арестува 96 човек в град Бари в рамките на мащабна операция за борба с организираната престъпност...

Оперативните действия бяха осъществени главно на територията на Югоизточна Европа, като държави от цяла Европа участваха с обмен на разузнавателна информация и оперативни действия на национално ниво. Действията, в които на терен се включиха близо 11 000 служители, доведоха до 330 ареста за различни престъпления, включително трафик на наркотици, улесняване на нелегалната имиграция, измами с документи и трафик на огнестрелно оръжие.

След съгласуваните действия правоохранителните органи са започнали 37 нови разследвания. В хода на операцията са: проверени 33 418 души и 22 605 превозни средства; претърсени 724 локации и иззети 154 огнестрелни оръжия (65 пистолета, 86 пушки и автомати, 3 газови аларми), 57 ръчни гранати и експлозиви, 2125 боеприпаса, 719 кг канабис и 920 канабисови растения).

На територията на нашата страна усилията бяха насочени срещу нелегалната миграция, трафика на наркотици и на огнестрелни оръжия. Засиленият контрол по външните граници на ЕС включваше извършване на проверки на принципа на анализ на риска на база рискови показатели, предоставени от аналитичен проект „Оръжия и експлозиви” на Европол. В операцията се включиха служители на главните дирекции в МВР „Борба с организираната престъпност“, „Гранична полиция“ и „Национална полиция“ и представители на Агенция „Митници”. За координиране на действията и обмен на информация с партниращите държави в дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ – МВР бе създадено национално контактно звено. В рамките на засиления полицейския и митническия контрол сформираните екипи извършваха проверки по рисковите показатели, разработени от Европол, на преминаващите хора и моторни превозни средства през наземни и черноморски ГКПП.

145 души бяха задържани в България. Проверени са 7423 души и 3775 МПС. Претърсвания са извършени в 9 помещения. Иззети са 9 неистински документа за самоличност, 40 000 лева и 2320 г злато. Образувани са 21 досъдебни производства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа