6,5% от европейците страдат от клинична депресия

2848
6,5% от европейците страдат от клинична депресия
Снимка: iStock/Guliver

Лекари проучиха състоянието на психичното здраве на жителите на 27 европейски държави и стигнаха до заключението, че 6,5% от тях страдат от различни форми на клинична депресия. Тази цифра е около 1,5 пъти по-висока от официалните оценки на СЗО, съобщи пресслужбата на испанския изследователски институт IMIM, цитирани от БГНЕС.

"Данните, които събрахме, показват, че депресията е често срещана в някои европейски страни. Тази информация ще ни помогне да формулираме най-ефективните стратегии за справяне с депресията, както и ще ни позволи да проследим как ще се промени ситуацията през следващите години", каза научният координатор на IMIM Хорди Алонсо, чиито думи са цитирани от пресслужбата на института.

Според текущата статистика на СЗО, над 260 милиона души на Земята в момента страдат от клинична депресия. Всяка година тя убива около 800 000 души, като юноши на възраст от 15 до 29 години са особено податливи на нея. Борбата с депресията се усложнява от факта, че неврофизиолозите все още не разбират напълно естеството на това заболяване и не могат да определят точния брой на носителите му.

Алонсо и колегите му направили голяма стъпка към решаването на този проблем, като изследвали възможно най-подробно колко широко разпространена е депресията в 27 европейски държави. За целта учените са изследвали психичното здраве на над 258 000 жители на тези страни и са изчислили дела на носителите на депресия сред тях.

Европейски тенденции

Както се оказва, експертите на СЗО силно подценяват разпространението на депресията в европейските страни. Средно техният дял е около 6,5% от общото население на Европа, което е около 1,5 пъти по-високо от предишните оценки. В същото време Алонсо и колегите му са регистрирали много големи несъответствия в честотата на депресия в различните страни на субконтинента.

По-специално, най-малък брой хора с хронично депресивно разстройство живеят на територията на Словакия, Чехия и Литва, където техният дял е само 2,6-3% от общото население на тези страни. За разлика от тях, повечето от хората, страдащи от депресия, са жители на Исландия, Германия и Люксембург, където около 9-10% са изправени пред този проблем.

Тези наблюдения са голяма изненада за изследователите, тъй като те са очаквали, че броят на носителите на депресия ще бъде по-голям в по-малко проспериращите държави в Източна Европа, които се характеризират с по-ниско ниво на развитие на медицината и социалните услуги. В действителност депресията е по-често срещана в богатите западноевропейски държави, отколкото в страните в източната част на субконтинента.

Последващите наблюдения и повторен анализ на данните, надяват се Алонсо и колегите му, ще помогнат на учените да разберат с какво е свързано това явление и да разкрият причините за необичайно честото развитие на депресия сред жителите на най-богатите европейски страни. Както предполагат учените, това може да се дължи на особеностите на културата и ниското ниво на физическа активност сред жителите на западноевропейските държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Италианските ВВС прехванали самолети над Балтийско море, смятат, че са руски

Защо Путин иска от руския народ да приеме всички лишения като патриотичен дълг

Германците са разтревожени. Предпочитат да пестят парите си, вместо да харчат

Войната в Украйна - Германия допусна грешки

Тежки времена за някои пенсионери в Германия - ето с колко пари на месец трябва да се оправят

Украйна ще получи рекордно бюджетно финансиране от партньорите си за март

Руската църква обяви войната в Украйна за "свещена". Според нея Русия е призвана да спаси света и води поход срещу "силите на злото"

Русия твърди, че е предотвратила терористична атака в Ставрополския край (ВИДЕО)

Откриха спирка с отливките на жертвите на Везувий в Помпей (СНИМКА)

Зеленски освободи посланика в Молдова, Олексий Данилов може да го замени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа