99 от всеки 100 жертви на COVID-19 в Италия не са ваксинирани

2561
99 от всеки 100 жертви на COVID-19 в Италия не са ваксинирани
Снимка: Getty Images/Guliver

“Кажете на хората, че трябва да се ваксинират и да спасят онези деца с крехко здраве, които не могат да го направят.” Този отчаян вик на болка дойде от Розалинда, майка на 11-годишната Аделе, която почина в болницата на Палермо заради последствията от изкаран вариант делта на COVID-19. Момиченцето страдало от рядко метаболитно заболяване, уточнява 24 часа.

Семейството на детето не било против ваксинирането, но до последно изчаквало и отлагало. В крайна сметка цялото семейство се заразило, след като 16-годишната сестричка на Аделе се върнала от ваканция из Средиземноморието.

Почина създателят на известно лечение срещу коронавируса

Един от специалистите, създали терапия срещу коронавируса - д-р Джузепе Де Донно, е намерен мъртъв в дома си. Д-р Де Донно е открит от ...

Италианският Висш медицински институт обяви резултатите от свое изследване, според което от февруари досега 99 от всеки 100 жертви на вируса не са били ваксинирани. С други думи, в Италия вече почти не се умира, ако си ваксиниран. Според изследването средната възраст на починалите, които са били ваксинирани, е 88,6 години, докато тази на неимунизираните – 80 г. Средният брой патологии, наблюдаван сред ваксинираните, е 5 пъти по-висок, отколкото сред онези от починалите, които не са били ваксинирани. Изводът е, че ваксините работят и факторът “напреднала възраст” е единственият определящ по отношение на риска от заразяване. Според експертите от института възрастните пациенти с много патологии може да имат отслабен имунитет, поради което са много по-чувствителни към заразa и към последвалите усложнения, въпреки че са ваксинирани.

Всички одобрени ваксини срещу COVID-19 имат повишена ефикасност. Според вирусолога Джорджо Палу пълният цикъл ваксиниране с Pfizer или Moderna защитава в 95 на сто от приемане в болница, в 90% - от заболяване със симптоми, и в 80% - от заразяване с вируса. Вариантът делта също е неутрализиран от антителата, произведени от ваксините. От 1 февруари до 21 юли са починали 423-ма пациенти, които са били ваксинирани, и те са 1,2% от общия брой жертви на вируса.

Италия е над средното европейско ниво по брой ваксинирани сред възрастното население в европейското икономическо пространство, включващо ЕС и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, сочат данните на Vaccine Tracker на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. В Италия 71,8% от възрастните хора са получили поне една доза ваксина, а 54,3% - по две дози. България е в дъното на таблицата, като тези проценти са съответно 18,5 и 16,7.

Мнозина в Италия оправдават нежеланието си да се имунизират с опасенията от това какви биха могат да бъдат дългосрочните последствия от ваксините. Много експерти обаче бият тревога, че никой в момента не знае какви могат да бъдат последствията в дълъг период от време у онези, които са били заразени с вируса, дори да са го изкарали без симптоми. Все повече лекари и учени съобщават в Италия за щетите от т.нар. дълъг COVID или устойчивостта във времето на симптоми като лесна уморяемост, задъхване, висока температура, мускулни болки. У мнозина те не минават седмици след като са се излекували от вируса.

От август в Италия само хора със зелен пропуск ще получават достъп до редица услуги

Италианското правителство, което се опитва да се справи с увеличението на случаите на зараза с коронавируса обяви, че от следващия месе...

Далечните последствия след прекарано заразяване с COVID-19 са все още загадка за учените. Според изследване на италианския Висш медицински институт в рамките на година след началото на пандемията голям брой хора, заразени преди това с COVID-19, имат клинични прояви, които продължават и не позволяват на организма да се върне към предишното си състояние. “Само 20% от хората, прекарали вируса, се чувстват напълно стабилизирани след това”, казва проф. Франческо Ланди, завеждащ отделението за пост-COVID на католическата болница “Джемели” в Рим. Едно от често срещаните последствия при прекаралите вируса е нарушението на когнитивните способности, или т.нар. замъглен мозък, което води до затруднения при концентрацията и паметта както при възрастни, така и при млади хора, независимо дали са прекарали тежко, или без симптоми заразяването. При малките пациенти пък ефектите в дълъг период от време са повече от психологически характер и се изразяват в увеличаване на депресиите и тревожността

Според проф. Ланди никой още не знае колко може да продължи процесът на възстановяване на организма. “Сега познаваме само острата фаза и тази след нея от 4-6 месеца, но не знаем какво ще се случи след това.” Дългият COVID е истинско предизвикателство и заради това, че средната възраст на поразените е 50 г., което значи, че са в трудоспособна възраст. “Пациентите, преживели вируса, продължават да имат белодробни проблеми, които стават хронични в 30% от случаите, а често дават и постоянни отражения и за другите органи”, казва Дарио Манфелото, шеф на Федерацията на лекарите по вътрешна медицина. Според международни изследвания един от всеки трима пациенти се бори със симптомите му и 8 месеца след заразяването.

Италианското министерство на здравеопазването планира отпускането на 50 млн. евро за следене на пациенти, прекарали COVID-19, които да се прибавят към 24-те млн. евро за настоящата година. Освен тях се предвиждат и 20 млн. евро за 2022-а и 6 млн. за 2023 г. Всички пациенти, прекарали в тежка форма COVID-19 в болница, могат да се възползват 2 г. след това напълно безплатно от всички изследвания и амбулаторни визити на Националните здравни служби, които са в рамките на следенето за последствията от вируса. В пакета изследвания са включени от контрол на дихателната, сърдечната и бъбречната дейност до кръвни изследвания и електрокардиограми, а за по-възрастните пациенти и психотерапии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа