ЕП остава загрижен за спазването на човешките права в Турция

1957
ЕП остава загрижен за спазването на човешките права в Турция
Снимка: Getty images/Guliver

Да спрем да говорим за правата на човека в Турция, би било лош знак, защото би означавало, че никой вече не възприема преговорите за присъединяване на Анкара към Евросъюза сериозно. Този коментар направи в Истанбул специалният докладчик на Европейския парламент за Турция Кати Пири, пише БГНЕС.

Тя отбеляза някои положителни развития в двустранните отношения между Турция и страните членки, но подчерта, че Европейският парламент остава загрижен за състоянието на основните права и свободи и върховенството на закона в Турция. Холандската евродепутатка изтъкна, че демократична и икономически стабилна Турция е в интерес на Европейския съюз, но коментира твърденията на турското правителство, че то остава привързано към евроинтеграцията така: "За да има положително развитие по въпроси като осъвременяването на Митническия съюз и отпадането на визите, думите не са достатъчни. Необходими са истински реформи и, за съжаление, досега не виждам знаци за това".

ЕП отряза 70 млн. евро, предвидени за Турция и пренасочи част към Сирия

Европейският парламент (EП) реши да съкрати със 70 млн. евро предприсъединителните средства, предназначени за Турция, тъй като условият...

По думите ѝ въпреки отмяната на извънредното положение и освобождаването на някои журналисти от затвора, в Турция липсва „структурна промяна по отношение върховенството на закона“.

Пири изрази загриженост по случая с филантропа Осман Кавала, който е задържан точно 1 година, без да му бъдат предявени обвинения. По думите ѝ той е човек, който няма никакви политически връзки и винаги е отхвърлял насилието. Холандската социалистка акцентира, че Европарламентът внимателно ще следи случващото се със задържания кюрдския лидер Селяхаттин Демирташ и други депутати от Меджлиса.

Кати Пири беше на проучвателна мисия преди подготовката на черновата на годишния доклад на Европарламента за Турция. След изготвянето на предварителния документ, той ще бъде обсъден в комисиите и пленарна зала. По време на престоя си в различни градове тя имаше срещи с представители на политически партии, граждански и делови организации. Докладчикът на Европарламента посочи, че не са били осъществени срещи с представители на властите, въпреки многократните ѝ опити.

Евродепутатката изрази мнение, че Евросъюзът не е спазил обещанията за приемане на бежанци, които е поел пред Анкара, и се застъпи за обновяване на митническия съюз. Кати Пири подчерта, че проблемите с върховенството на закона в Турция и непокриването на минимални стандарти в това отношение не бива да доведат до затваряне на вратите пред турския народ и гражданските организации.

Властите в Турция отстраняват стотици кметове от работа

Министерството на вътрешните работи в Турция съобщи, че отстранява от работа 259 кметове на села и кметски наместници заради връзки с т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа