За година във Франция 137 жени убити от партньорите си

2103
За година във Франция 137 жени убити от партньорите си
Снимка: iStock/Guliver

Най-малко 137 жени във Франция са намерили смъртта си от ръцете на своя партньор през 2019 г., алармират правозащитни групи, цитирани от Си Ен Ен, предаде БГНЕС.

Миналата година числото е 121, твърдят официалните власти в Париж. Неуспехът на страната да се справи с кризата предизвика гняв сред критиците, които твърдят, че Франция има проблем с женомразството, и принуди правителството да обяви национален дебат за домашното насилие.

Докато активистите се подготвят да излязат на улиците за масов протест на 23 ноември, преди приключването на тази консултация, има надежда, че техните думи най-накрая ще бъдат чути.

След смъртта на една от жертвите нейното име често може да се види изписано около Париж в тунели, по сгради и мостове от Камил Лекстре. Тя е член на феминистката група Collages Feminicides.

Правосъдният министър на Кипър подаде оставка заради случая със серийния убиец

Министърът на правосъдието на Република Кипър Йонас Николау подаде оставка заради скандала около случая със серийния убиец, който шокир...

Целта им е да направят видими жертвите на убийството на жени, защото те са жени. Случаите, които обикновено се извършват от мъже, често са извършени от партньори или бивши партньори и включват непрекъсната злоупотреба и заплахи, сочи Световната здравна организация.

„Това е, за да се подчертае фактът, че това е проблем във Франция: ние все още мислим, че жените принадлежат на мъжете“, заяви Лекстре пред Си Ен Ен, докато грижливо се подготвя да залепи плакат на съдебната палата по-рано този месец.

Честотата на убийствата на жени от партньорите им във Франция е по-висока от повечето страни в Европа. Последните данни на Евростат от 2017 г. показват, че повече жени са били убити във Франция, отколкото в Англия, Италия, Испания или Швейцария. Само в Германия има повече.

Марлен Шиапа, френският министър по въпросите на равенството между половете, смята, че отчасти за тази криза вина има културата.

"Смятам, че френското общество е дълбоко сексистко и е трудно да бъде накарано да се развива", каза тя пред Cи Ен Ен. "С правителството се опитвам да спечеля културна битка срещу сексизма и женомразството, но е вярно, че е много трудно."

Die Welt: Франция с предложение за намаляване на зависимостта на ЕС от НАТО

Франция планира да предложи сериозни изменения в онази част от Вашингтонския договор, в която се определят задълженията по оказване на ...

На фона на обществения протест заради нарастващия проблем с убийствата на жени от партньорите им във Франция, правителството на президента Еманюел Макрон предприе няколко стъпки за справяне с проблема.

"Френските жени бяха погребани от нашето безразличие", заяви премиерът Едуар Филип през септември, преди да огласи редица мерки за борба с домашното насилие.

Филип обеща 5 милиона евро, за да бъдат създадени още 1000 места за настаняване при спешни случаи с жени, жертви на домашно насилие. Той също така насърчи назначаването на специализирани прокурори и съдилища за по-бързо справяне със случаите на домашно насилие, както и одит на работата на полицията в случаите на домашно насилие.

Сутринта, предхождаща обръщението на Филип, Макрон посети център за гореща линия за домашно насилие, където слуша редица обаждания.

През последните две години вестник "Либерасион“ направи отразяването на убийствата на жени приоритет, като проведе задълбочено разследване на убийствата, извършени от януари 2017 г. нататък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руска пропагандистка предложи бесилки за недоволните в окупираните територии (ВИДЕО)

Журналистите в Гърция стачкуват

Дания и Полша обсъждат поставянето на Железен купол над Европа

Украйна да се оправя сама: Дневният ред на САЩ е публична тайна (ВИДЕО)

Пореден крах на принц Хари в съдебния спор за полицейска закрила

Неволя: В Оренбург построиха сами дига срещу наводнението, може да им я бутнат (ВИДЕО)

Лодки с мигранти заливат Кипър

МААЕ за АЕЦ Запорожие: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.04 - Мрачна прогноза за Киев заради липсата на боеприпаси

Загубиха и веднага донос за ЛГБТ: Женска волейболна драма в Русия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа