"Адът дойде на земята": Руснаците са хвърлили фосфорни бомби върху "Азовстал"? (ВИДЕО)

62128
"Адът дойде на земята": Руснаците са хвърлили фосфорни бомби върху "Азовстал"? (ВИДЕО)
Снимка: стопкадър / DIN News / YouTube

За първи път руските военни са хвърлили фосфорни или запалителни бомби над завод "Азовстал" в Мариупол. Това съобщи съветникът на кмета на града Петро Андрюшченко.

"Мариупол. Азовстал. Отново - от небето, морето, земята. Вчера окупаторите за първи път използваха запалителни или фосфорни бомби срещу защитниците на Мариупол (заключението ще оставим на специалисти)", отбелязва Андрюшченко.

По думите му самите нашественици твърдят, че са използвали запалителни снаряди 9М22С с термитни заряди. Температура на горене - около 2-2,5 хиляди градуса по Целзий. Огънят е почти невъзможно да бъде спрян.

"Адът се издигна на земята. В „Азовстал“. Невероятно е как се държат нашите защитници", добави той и публикува видео от Азовстал.

Както съобщава УНИАН, след евакуацията на цивилни от катакомбите на „Азовстал“ в Мариупол руските войски не спират да се опитват да превземат завода, където се защитават украинските бойци. Окупаторите извършват ракетни удари на територията на завода и извършват щурмови действия с артилерия и танкове.

По думите на президента Володимир Зеленски за спасяването на украинските военни в „Азовстал“ са привлечени влиятелни посредници и държави. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна твърди, че операцията по деблокиране на завода ще изисква значителни усилия и голям брой войски.

На 11 май вицепремиерът Верещук заяви, че на територията на Азовстал може да има още около хиляда бойци, като половината от тях са тежко ранени. На 14 май тя съобщи, че се водят преговори за освобождаване само на 60 тежко ранени бойци.

На 13 май Зеленски обяви, че Украйна предлага на Русия различни механизми за извеждане на украинските бойци от завода с руския президент Владимир Путин, президентът на Финландия ще говори за това. Става дума за спасяване на живите и изнасяне на телата на мъртвите.

Междувременно Турция изяви готовност да евакуира по море ранените украински бойци и цивилни от завода "Азовстал" в Мариупол. Това съобщи официалният представител и главен съветник на президента на Турция Ибрахим Калън в събота, 14 май.

„Нашият кораб е готов да тръгне и да достави ранените войници и други цивилни в Турция“, заяви той.

Калън добави, че Анкара предлага да ги изпрати по суша до пристанището в Бердянск, където ще бъдат взети от турски кораб и превозени до Истанбул. Съветникът на турския президент подчерта, че тази инициатива вече е била обсъждана с украинския президент Зеленски. Москва обаче не е съгласна с това, цитира думите на Калън РИА Новости.

На 12 май зам.-командирът на полка „Азов“ Святослав Паламар, заяви, че в момента на територията на завод „Азовстал“ се намират 600 тежко ранени бойци.

По думите му Киев трябва да „направи невъзможното“, за да ги спаси. Заместник-командирът на батальона счита за неизпълнима заповедта за поддържане на отбраната при сегашните условия. На 14 май Паламар обърна внимание върху тежката съдба на другарите си, блокирани в подземията на завода. По думите му там няма вода, налага се да се филтрира и преварява, когато има такава възможност. С храната е още по-тежко.

„Ще го кажа така: скоро ще ловим врани и гълъби, за да изпълним заповедта на нашето висше командване“, казва Паламар в ефира на лвовския телевизионен канал NTA.

По думите му азовците сега дишат трупни отрови: „Навън е топло. В завода и около него има много трупове както на украински войници, така и на цивилни. Те се разлагат. Плюс постоянен дим, бомбардировки, липса на хигиенни продукти.”

ВИЖТЕ ОШЕ: Руснаците, изглежда, овладяха ключова точка в "Азовстал", Ердоган пречи на НАТО (ВИДЕО)


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа