Аферата "Ибиса" свали правителството на Австрия

14815
Аферата "Ибиса" свали правителството на Австрия
Снимка: Getty Images/Guliver

Австрийският канцлер Себастиан Курц драматично дръпна шалтера на коалиционното си правителство и обяви нови избори в събота, след като скрита камера взе главата на крайнодесния му заместник, коментира АФП.

"Предложих на президента на републиката да се проведат нови избори, възможно най-скоро", каза Курц в телевизионно изявление.

Президентът Александър Ван дер Белен обяви в изявление, че предсрочни избори са необходими. Той заяви, че видеоклиповете показват "смущаващ морален имидж, който прави лоша услуга на нашата страна и нейния народ", и "нагло без уважение към нашите граждани". "Това са срамни кадри, а никой не трябва да се срамува от Австрия", каза той.

Днес двамата с Курц ще обсъдят следващите стъпки от свикването на предсрочни избори.

Изявленията на първите мъже в Австрия изкараха хиляди демонстранти по улиците. Те приветстваха края на правителството на австрийския канцлер Себастиан Курц. След като новината за нови избори се появи на смартфоните на демонстрантите, тя беше приветствана със силни възгласи.

В петък германските Der Spiegel и Sueddeutsche Zeitung публикуваха скрити камери на срещата, провела се в луксозна вила в Ибиса. В тях се вижда как вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе  обещава спечелването на обществени поръчки в замяна на помощ за кампанията си на мним руски олигарх няколко месеца преди парламентарните избори в Австрия през 2017 г.

"След видеото вчера трябва да кажа честно: това е повече от достатъчно", каза още Курц в изявлението си в събота, добавяйки, че е бил лично обиден от кадрите. "Сериозната част от това (видео) беше отношението към злоупотребата с власт, към харченето на парите на данъкоплатците, към медиите в тази страна", заяви той.

Австрия е на прага на предсрочни парламентарни избори

Предсрочни парламентарни избори могат да бъдат произведени в Австрия в средата на юл, или през септември. Това предаде ТАСС, позовавайк...

49-годишният Щрахе обяви оставката си по-рано в събота, заявявайки, че е "жертва на целенасочена политическа атака", която е използвала незаконни средства, за да го хване.

Когато Курц обяви края на коалиционното правителство, силни ръкопляскания избухнаха сред хилядите демонстранти, които се бяха събрали пред сградата на канцлерството в центъра на Виена и стояха там цял ден с искане за оставката на правителството.

Скандалът около аферата "Ибиса" изглежда е последната капка за Курц след поредица скандали около екстремистките симпатии сред Партията за свобода на Щрахе.

"Дори и да не съм се изказал публично тогава, имаше много ситуации, които ми беше трудно да преглътна", каза Курц за периода, в който управляваше коалиционното си правителство - от декември 2017 г. Той каза и, че на срещи в събота лидерите на крайнодясната партия не са показали желанието си да направят необходимите промени, за да останат в правителството.

На разпространените записи се виждат Щрахе и лидерът на парламентарната му група Йохан Гуденус, които разговарят с жена, за която смятат, че е племенница на руски олигарх, за това как тя може да инвестира в Австрия.

Масови стачки в Австрия с искане за по-високо заплащане

Членове на 74 сдружения от сферата на социалната икономика организират предупредителни стачки в 150 населени места в Австрия с искане з...

„Да, беше глупаво. Да, беше безотговорно. Да, беше грешка - каза Щрахе, описвайки какво е направил като „повлияно от алкохол мачовско поведение“. Изглеждаше, че почти ще се разплаче, когато се извини на семейството си, приятелите и поддръжниците си, особено на съпругата си, че се опитва да впечатли „привлекателната си домакиня“.

Щрахе каза, че също е подал оставка като лидер на Партията на свободата, чието управление поема министъра на транспорта Норберт Хофер.

В записите жената казва, че специално иска да придобие контрол върху най-големия таблоид в страната - Krone Zeitung. Щрахе предлага новите собственици да направят промени сред служителите и да използват вестника, за да помогнат на партията му в предизборната си кампания. Той продължава и казва, че тогава жената ще може да получи достъп до обществените поръчки.

Според вестниците, Щрахе заявява, че няма да има съпротива сред редакционния екип на Krone, тъй като "журналистите са най-големите к..ви на планетата". И двата германски вестника, които публикуваха кадрите, посочват, че нямат никаква категорична информация за това кой е създал сложната схема.

На кадрите Щрахе споменава и възможността за приватизация на част от австрийския обществен оператор ORF и заявява, че иска медийният пейзаж на Австрия да прилича на този в съседна Унгария.

Стана ясно кой е българският гражданин, осъден за тероризъм в Австрия

Българският гражданин, осъден за подготовка на терористичен акт в Австрия, е от Силистра, сочи информация на NOVA. Името му е Хактан ...

Десният премиер-националист на Унгария Виктор Орбан превърна обществените медии на страната в орган на правителствена пропаганда, докато съюзниците му постоянно изкупуват дялове от частния медиен сектор. Австрийската Партия на свободата многократно е атакувала ОRF за това как отразява събитията, обвинявайки я, че е предубедена срещу партията.

Във видеото Щрахе също намеква за възможните начини да бъдат направени политически дарения на фондация, свързана с Партията на свободата, а не директно на партията, очевидно, за да се избегне контрол от страна на закона.

Германският канцлер Ангела Меркел реагира на скандала, като предупреди за опасностите от крайнодесните политици, които се продават. "Ние се сблъскваме с течения ... които искат да унищожат Европа на нашите ценности и ние трябва решително да се противопоставим на това", каза Меркел.

Австрийското правителство вече беше подложено на натиск поради скандали, свързани с Партията на свободата. През април заместник-кмет от партията трябваше да подаде оставка, след като написа стихотворение, сравняващо мигрантите с плъхове.

Предполагаемата връзка с Русия в последния скандал е особено неудобна, тъй като Партията на свободата има споразумение за сътрудничество с партията "Единна Русия" на руския президент Владимир Путин. Възприемането на близостта с Русия беше подпомогнато и от самия Путин, който присъства на сватбата на външния министър Карин Кнайсл - номинирана от Партията на свободата - миналото лято.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com