Александър Лукашенко: Беларус е готова да окаже допълнителна помощ на Русия

2421
Александър Лукашенко: Беларус е готова да окаже допълнителна помощ на Русия
Снимка: Getty Images

Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза днес, че страната му е склонна да предостави допълнителна помощ на близкия си съюзник Русия във войната ѝ срещу Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от 24 часа

Русия не се нуждае от "никаква помощ" точно в този момент, но ако това се промени, Беларус е в постоянна готовност да окаже съдействие на руските си братя, подчерта Лукашенко по време на посещението си в Зимбабве – държава в Южна Африка, която също е близка на Русия, уточнява АП. Лукашенко не даде повече информация за вида помощ, която е готов да окаже. 

Няма злоупотреба със средства от САЩ в Украйна, според американското министерство на финансите

Няма индикации за злоупотреба с американски средства в Украйна, заявиха от Министерството на финансите на Съединените щати във вторник,...

Беларус позволи на Русия да използва част от територията ѝ при нахлуването в Украйна през февруари миналата година и се превърна в площадка за изстрелването на руски ракети срещу Украйна. Тя обаче не изпрати свои войски във войната.

Двете държави проведоха съвместни военни учения на територията на Беларус този месец. Украйна, от своя страна, е разположила свои части по границата с Беларус, които да предотвратят потенциална инвазия оттам.

Пентагонът твърди, че не се наблюдава движение на руски войски в Беларус, което да говори за предстояща атака. Според анализатори ако малобройната и неопитна армия на Беларус се включи в конфликта, допълнителните войскови части може да помогнат на Москва да отреже някои ключови пътни артерии, но е малко вероятно те да подобрят значително позициите на Русия.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Путин одобри съвместни центрове за военно обучение с Беларус

Руският президент Владимир Путин одобри днес правителствено предложение за подписване на споразумение с Беларус за създаване на центров...

Лукашенко пристигна вчера в Зимбабве на посещение за укрепване на икономическите и политически връзки между двете страни, отбелязва АП. Посещението има за цел да заздрави "силното сътрудничество между двете държави по отношение на политиката, икономиката, минното дело, селското стопанство и справяне с бедствени ситуации", според външното министерство на Зимбабве.

Беларус е предоставила на Зимбабве селскостопански машини, като трактори, зърнокомбайни и камиони, по силата на сделка за десетки милиони долари, сключена след посещението в Минск на президента на Зимбабве Емерсън Мнангагва през 2019 г.

Беларус и Зимбабве подписаха днес няколко споразумения в различни сфери - от селско стопанство до данъчно облагане и образование.

Лукашенко предложи също да продаде калиеви торове на Зимбабве и добави, че въпреки санкциите на Запада Беларус "е успяла да продаде големи количества калиеви торове. Има държави, готови да си сътрудничат с Беларус", каза той, цитиран от БТА.

Мицотакис: Гърция няма да достави танкове "Леопард" на Украйна

Гърция няма да достави танкове "Леопард" на Украйна заради напрежението с Турция. Това съобщи днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ...

Лукашенко е на посещение в Зимбабве, след като неотдавна руският външен министър Сергей Лавров бе на обиколка на Африканския континент. Миналата седмица Лавров посети Южна Африка, Есватини, Ангола и Еритрея, използвайки някои от историческите връзки на Москва с континента, за да събере подкрепа за Русия и да обвини Запада за войната в Украйна, припомня АП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа