Амнести е непоколебима въпреки възмущението от доклада за Украйна

6248
Амнести е непоколебима въпреки възмущението от доклада за Украйна
Снимка: Getty Images

Групата за защита на правата Амнести Интернешънъл остава непоколебима под ръководството на своя високопоставен генерален секретар в условията на нарастващ протест срещу доклад, за който критиците твърдят, че е подпомогнал Русия при нахлуването ѝ в Украйна.

Нейното прессъобщение от 4 август, в което Украйна се обвинява, че застрашава цивилното население, като създава военни бази в жилищни райони, предизвика един от най-експлозивните спорове за голяма правозащитна група през последните години.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, подкрепен от редица украински високопоставени лица, се нахвърли върху Амнести, заявявайки, че тя се опитва да прехвърли "отговорността от агресора върху жертвата". Но въпросът предизвика търкания и в рамките на уважаваната организация, основана през 1961 г., която през 1977 г. получи Нобелова награда за мир и понастоящем има клонове в над 70 държави.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Ръководителят на украинския офис на организацията Оксана Покалчук подаде оставка, като заяви, че екипът ѝ не е бил надлежно консултиран по отношение на доклада, "който звучи като подкрепа за руските разкази".

Спорът представлява най-голямата криза за "Амнести" под ръководството на нейния генерален секретар Агнес Каламард, закоравяла френска експертка по правата на човека, която беше голям избор за ръководител на базираната в Лондон организация, след като беше специален докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции, съобщи АФП. Именно в това си качество тя ръководеше международното разследване на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на кралството в Истанбул през 2018 г., като изготви доклад, в който посочи с пръст отговорността на престолонаследника Мохамед бин Салман.

Малко след встъпването си в длъжност тя предприе решителни действия, за да отмени решението на Амнести да лиши руския опозиционер Алексей Навални от статута му на "затворник на съвестта" заради предишни националистически коментари.

След публикуването на доклада за Украйна Каламард изрази недоволство от "тълпите и троловете в социалните медии", които атакуват изследванията на организацията, и обеща, че това "няма да накърни нашата безпристрастност". В петък тя заяви пред АФП в имейл, че Амнести "напълно подкрепя" доклада, който е бил подложен на "същите строги стандарти" като всички публикации на Амнести.

В изявление от неделя Амнести заяви, че дълбоко съжалява за "огорчението и гнева", предизвикани от съобщението за пресата, като същевременно потвърди, че "напълно поддържаме нашите констатации".

В изявлението си организацията заяви, че е документирала как във всичките 19 града и села, посетени от нейните изследователи, е имало случаи, в които "украинските сили са се разположили в непосредствена близост до местата, където живеят цивилни граждани". Оценката се основава на правилата на международното хуманитарно право (МХП), заяви Амнести, като същевременно отбеляза множеството доклади, които публикува през последния месец и в които обвинява Русия в нарушения и военни престъпления в Украйна.

Зеленски обвини "Амнести интернешънъл", че оправдава руската агресия (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски осъди "Амнести Интернешънъл". Според него организацията оправдава руските "терористични" дейст...

Защитата ѝ обаче не успя с нищо да смекчи порицанието, което се стовари върху организацията както в Украйна, така и в чужбина.

Лондонският вестник "Times" написа в редакционна статия, че Амнести "руши доверието към себе си, като служи като мегафон за пропагандата на режима на Путин" с доклад, който "не обръща внимание на реалностите на военните операции".

"Амнести" е напълно морално фалирала - антизападната ѝ мания я е довела до пропадане", допълва десният "Daily Telegraph".

Междувременно докладът намери нетърпеливи читатели в руското посолство в Лондон, което обикновено не е почитател на Амнести и в Туитър заяви, че констатациите в доклада потвърждават "точно това, което Русия е казвала през цялото време".

Но в статия за уебсайта "Украинска правда" британският адвокат по правата на човека Уейн Джордаш и украинската адвокатка Анна Микитенко обвиниха Амнести, че е използвала "неясна" методология и не е взела предвид "почти нищо" от военния или хуманитарния контекст. "Заключенията са бедни на факти и анализи и дълги на непремерени обвинения", пишат те.

"Амнести интернешънъл" разследва възможни военни престъпления от Русия в Харков (ВИДЕО)

"Амнести интернешънъл" е идентифицирала три случая на руски атаки срещу цивилни, които може да се окажат военни престъпления. При напад...

Амнести настоява, че се е свързала с украинското правителство няколко дни преди публикуването на доклада, като е споделила GPS координати и друга чувствителна информация, която е скрила от прессъобщението, за да защити цивилните на място.

Сред противниците на Путин един от съюзниците на Навални, Иван Жданов, просто заклейми доклада като "типичен пример за "полезни идиоти".

Най-острата критика дойде от Покалчук, която заяви, че вместо "да защитава цивилните, докладът се е превърнал в инструмент на руската пропаганда".

Публикацията от четвъртък беше отречена от екипа на Амнести в Украйна, който отказа да я преведе или да я качи на уебсайта си.

"Ако не живеете в страна, завладяна от окупатори, които я разкъсват на парчета, вероятно не разбирате какво е да осъдиш армия от защитници", каза Покалчук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа