„Amnesty International” осъди действията на полицията и съда срещу демонстрантите във Франция

1216
„Amnesty International” осъди действията на полицията и съда срещу демонстрантите във Франция
Снимка: Getty Images

Според доклад на организацията за 2018 – 2019 г. повече от 40 000 протестиращи във Франция са били осъдени на базата на „много неясни законови разпоредби”.

Твърдите действия на полицията срещу демонстрантите във Франция са достигнали небивали за държавата нива, а действията на съдилищата спрямо тях са противозаконни. Това твърди френският филиал на международната правозащитна организация „Amnesty International” в доклада си за ситуацията в тази област, изготвен на базата на 18-месечни проучвания в страната.

"Амнести Интернешънъл": САЩ защитава човешките права, които са удобни за интересите им

Една от най-големите правозащитни организации "Амнести Интернешънъл" разкритикува доклада на Държавния департамент на създадената минал...

„От 2018 г. [началото на движението на „жълтите жилетки”] репресиите срещу протестиращите във Франция достигнаха безпрецедентно ниво. Да станеш участник в мирна демонстрация в страната означава да се изложиш на риска да станеш жертва на насилствени действия от страна на полицията”. Освен това в края на деня може да се окажеш в ареста в полицейския участък, подчертават експертите в доклада.

Според тях, „властите в страната използват масово закони, противоречащи на международното право и предвиждащи глоби, необосновани задържания и съдебно преследване на хора, които не са използвали насилие”. В същото време се констатира, че „през последните години протестните движения във Франция се разрастват значително” – става въпрос не само за „жълтите жилетки”, но и за демонстрациите, при които се настоява за спешни мерки за защита на климата, осигуряване на социална справедливост, протести срещу безнаказаните действия на полицията, против расизма, намаляването на пенсиите и т.н.

Според данните на организацията, цитирани в доклада, особено силни репресии от страна на властите са били приложени спрямо участниците в движението на „жълтите жилетки”. В периода от ноември 2018 г. до юли 2019 г. са били задържани 11 203-ма от тях. По-късно повече от половината са освободени без каквито и да са правни последици. Останалите са разследвани и осъдени за действия, които не би трябвало да се разглеждат като углавни закононарушения.

Правозащитниците окачествяват действията на Франция като „жестоко правосъдие”. Както пише в доклада, за периода 2018 – 2019 г. повече от 40 000 протестиращи са били осъдени „на базата на мъгляви законови разпоредби”, използвани често за незаконно ограничаване на човешките права, по-специално на правото за мирни събирания и правото на свобода на изразяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа