Андрей Ковачев: РС Македония трябва да стане част от ЕС, но без наследството на Тито

5652
Андрей Ковачев: РС Македония трябва да стане част от ЕС, но без наследството на Тито
Снимка: Личен архив

Няма логично обяснение, защо след като Албания е покрила всички критерии и има единодушие в Съвета за това, тя да не започне преговори за членство в Европейския съюз. Това би било един много положителен знак за целите Западни Балкани. Това заяви пред БГНЕС евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев, който е един от най-добрите познавачи на региона.

Европейската комисия представи на 19 октомври годишните доклади за напредъка на шестте страни от Западните Балкани. В тях тя прави анализ на напредъка на тези държави през последната година. Тук е важно да се подчертае, че решението дали една или друга страна може да започне преговори се взима не от Комисията, а от Съвета с пълно единодушие. В момента такова единодушие има само за Албания. Андрей Ковачев е поставил въпроса, защо Тирана не започне веднага преговори, с което ще се изпрати един положителен сигнал към региона.

Андрей Ковачев: В Северна Македония дълго време смятаха, че България им е в кърпа вързана

За мен е важно, че дълго време смятаха, че България им е в кърпа вързана и няма нужда да изпълняват договора и няма нужда да има напред...

„Така и не получих логично обяснение, защо ако в Съвета има единодушие за Албания, междуправителствената конференция с нея да не започне веднага“, каза той.

От отговорите на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели стана ясно, че добросъседските отношения са част от условията за стартирането на преговори с ЕС. Той твърдеше също така, че РС Македония и Албания са изпълнили всички критерии.

На моя втори въпрос дали добросъседството е критерий, неговият отговор беше да. Но РСМ както знаете не е покрила все още този критерий и не е отбелязала достатъчно голям напредък при реализирането на Договора за приятелство и добросъседство, сключен през 2017 г., припомни Ковачев.

В същото време Вархели е заявил на Ковачев, че няма желание на част от страните в Съвета Албания и РС Македония да бъдат разделени по пътя им за ЕС.

Андрей Ковачев: България има проблем с човешките права в Северна Македония

България има европейска позиция в спора с Република Северна Македония. Ние защитаваме човешки права и се борим срещу езика на омразата....

„Тук искам да направя веднага уточнението – желая РС Македония да напредне най-бързо към ЕС. Това винаги е било наше желание РСМ да стане част от ЕС, но както заявих на заседанието – без наследството на Тито и на комунистическата диктатура. Това наследство няма място в ЕС. То е свързано с много омраза, с много дискриминация, обиди, репресии. Те нямат място в ЕС. Както обясних на колегите не става дума за някакъв банален исторически диспут или за двустранен въпрос, става въпрос за основни човешки права“, подчерта Андрей Ковачев.

Той още веднъж подчерта, че е поддръжник и помощник на всички страни от Западните Балкани за присъединяване.

„Това не е тайно, а явно. Винаги съм го заявявал и винаги съм работил за европейската интеграция на всички страни от Западните Балкани. Тази интеграция включва преодоляването на разделението от миналото. С думите си Оливер Вархели само потвърди нашата координация в полза на всички държави от Западните Балкани, и особено в полза на РС Македония, която трябва да извърви своя път към европейска интеграция възможно най-бързо“, каза още Ковачев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа