Арестуваните опозиционни политици в Турция отиват зад решетките, ЕС и САЩ реагираха остро

2695
Арестуваните опозиционни политици в Турция отиват зад решетките, ЕС и САЩ реагираха остро
Снимка: Getty Images/Guliver

Двамата съпредседатели на прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/ и още 4-има от арестуваните снощи депутати ще чакат процеса зад решетките след решението на наказателните съдилища.

Салахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг са задържани заради водено срещу тях разследване за тероризъм, след разпита в прокуратурата бяха предадени на съда. Демирташ е политическият лидер с най-тежки обвинения – създаване на групировка за престъпни действия, членство в терористична групировка, членство във въоръжена терористична групировка и извършване на престъпления от името на групировка.

САЩ критикуват Турция заради ареста на прокюрдски политици

САЩ остро разкритикуваха Турция заради арестуването на 12 депутати от основната прокюрдска партия, включително двамата й съпредседатели...

Анадолската агенция цитира подробно обвинителните актове, като уточнява, че в документа срещу Демирташ е записано, че той умишлено опозорява и обижда турската република, президента, нацията, парламента, армията и полицията, пропагандира в полза на терористичната групировка ПКК, подбужда народа към омраза и враждебност, противопоставя се на уволненията на държавните служители, съзнателно и доброволно подпомага групировка, подбужда към действия за обида, престъпления и неподчинение на законите, клевети държавни служители и по този начин разрушава единството и целостта на държавата.

Обвиненията срещу съпредседателката на партията Фиген Юксекдаг са почти същите – организиране на престъпна групировка, пропаганда в полза на терористична групировка, опозорява и обижда правителството на републиката, държавата, съдебната система, армията и полицията и също работи за разрушаването на единството и целостта на територията, като същевременно одобрява и рекламира престъпленията и престъпниците, отбелязва още БГНЕС.

Демирташ бе арестуван през нощта в дома му в Диарбекир, а Юксекдаг – в Анкара, но бе отведена в Диарбекир. Съдът в Бингьол, където бе транспортиран от Анкара зам.-председателят на парламентарната група на ДПН Идрис Балукен, също постанови постоянно задържане под стража. Той е обвинен в похвални оценки за престъпления и престъпници, в пропаганда в полза на терористична организация, в членство в групировка и съучастие в извършване на престъпления и в опозоряване и обида на турската нация, на републиката, на държавното управление и органите. Балукен бе издирван със съдебна заповед да бъде арестуван, където и да бъде открит. Екипи от частите за борба с тероризма го потърсиха в сградата на партийната централа, а поради липса на прокурорско решение не направиха претърсване, но го задържаха.

Депутатите Нурсел Айдоан и Лейла Бирлик също отиват зад решетките след решението на наказателния съд в Шърнак, както и другите двама Гюрсел Йълдъръм и Селма Ърмак след решенията на магистратите в Мардин и Хаккари.

Вестник Hürriyet цитира бившия председател на турския парламент и известен юрист, сега депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието Мехмет Али Шахин, който твърди, че арестите и постоянното задържане под стража на двамата партийни лидери и на депутатите е неправилно и те би следвало да са на свобода, докато съдът финализира доказателствата срещу тях.

ПКК ще засили борбата си срещу турските власти

Кюрдската работническа партия (ПКК), която е забранена в Турция, ще засили борбата срещу турските власти след задържането на депутати...

Дори и само трима депутати да бъдат арестувани, ситуацията в парламента се променя, както и аритметиката в съотношението на гласовете, уточнява той. Европа няма да остави без отговор действията на Турция и събитията там, заяви пред Der Spiegel германският президент Йоаким Гаук.

Ставащото в Турция ме обърква. Използва се въведеното извънредно положение и на практика свободата на словото и печата са ликвидирани, правосъдието се използва като инструмент на държавата, президентът даде началото на дебата за връщане на смъртното наказание, пълен отказ от основните ценности на демокрацията и правовата държава, това Европа няма да остави без отговор“, казва Гаук.

Реакциите от Европа пристигат една след друга, европейските институции изразяват силна тревога по повод арестите на висши политици в Турция.

В писмено изявление еврокомисарят по външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан подчертават, че съпредседателите Юксекдаг и Демирташ са демократично избрани лидери и се ползват с доверието на Европа. „Намеренията за свалянето на имунитетите на 130 депутати и събитията в Турция поставят под риск демокрацията и влошават още повече ситуацията в югоизточната част, тези проблеми трябва да се решат по политически пътища. ПКК е в списъка на ЕС с терористичните групировки и намираме за правилни действията на властта срещу нея. Но в същото време ЕС вярва, че с тях не следва да се съсичат основните принципи на демокрацията. От Турция се очаква парламентарна демокрация, спазване на човешките права и установяване на върховенството на закона, и в тясна координация със страните-членки, заедно със Съвета на Европа, ще продължим внимателно да наблюдаваме развоя на ситуацията“, се посочва в изявлението на Могерини и Хан.

Турската секция на BBC цитира докладчика за Турция в ЕП Кати Пири, която призова за спиране на преговорите за присъединяването на страната в ЕС. Тя подчерта твърдо, че очаква от Брюксел да прекрати процедурата по членството на Турция в ЕС. Председателят на ЕП Мартин Шулц, цитиран от агенция Dogan, също в писмено изявление подчерта, че с действията си турските власти отдалечават страната не само от демокрацията, но загърбвайки собствените си норми и закони, прекратяват отношенията с ЕС и шансът за членството й е под сериозна заплаха.

Полицията в Турция използва сълзотворен газ срещу протестиращи

Арестите на лидерите и депутати от прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/ провокираха протести в Анкара и Истанбул, полиция...

Actualno.com припомня, че по-рано и САЩ остро разкритикуваха Турция заради арестуването на 12 депутати от основната прокюрдска партия, включително двамата й съпредседатели. „Като приятел и съюзник, сме дълбоко обезпокоени, че правителството на Турция задържа лидерите и други депутати на HDP и блокира достъпа до интернет“, написа в Twitter помощник държавният секретар по човешките права Том Малиновски. „Когато предприема правни действия срещу избрани представители, демокрациите имат по-висока отговорност да оправдаят действията си и да съхранят доверието в правосъдието“, отбелязва още дипломатът.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com