Армения търси помощ за Нагорни Карабах от Европейския съд по правата на човека и от Франция

3129
Армения търси помощ за Нагорни Карабах от Европейския съд по правата на човека и от Франция
Снимка: Getty Images/Guliver

Армения се обърна към Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), с искане да задължи Азербайджан да спре да бомбардира граждански обекти, съобщи представителството на републиката в Страсбург, предаде БГНЕС.

"Армения поиска да се приложат временни мерки срещу Азербайджан, по-специално да страната да бъде задължена да спре бомбардирането на граждански обекти, да се въздържа от безразборни нападателни действия, атакувайки граждани, граждански обекти и мирни населени места като цели", се казва в изявление на страницата на офиса на Армения в ЕСПЧ във Фейсбук.

САЩ също се намесиха и поискаха Армения и Азербайджан да спрат военните действия в Нагорни Карабах

САЩ се присъединиха към призивите на международната общност за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах, предаде БГНЕС. Дър...

Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи, че арменските въоръжени сили са стреляли по населени места по границата с Карабах, според тези данни има убити цивилни. Според арменското министерство на отбраната, Нагорни Карабах "е бил подложен на въздушни и ракетни атаки", арменската страна е свалила два хеликоптера и три безпилотни самолета на Азербайджан. Прессекретарят на президента на непризнатата Нагорно-Карабахска република Вахрам Погосян съобщи, че мирни селища в Карабах, включително столицата Степанакерт, са били подложени на артилерийски обстрел. Той призова населението да се скрие. Редица държави, включително Русия, Франция и Германия, призоваха страните да проявят сдържаност.

Премиерът на Армения Никол Пашинян обсъди и с френския президент Еманюел Макрон "агресивната позиция" на Турция по отношение на военния конфликт в Карабах, предаде ТАСС.

Пашинян обърна внимание на необходимостта да се спре евентуалната намеса на Турция в конфликта. "Премиерът насочи вниманието на събеседника Макрон към твърдата, пристрастна и агресивна позиция на Турция и необходимостта да се спре евентуалната намеса на тази страна. Президентът Макрон изрази дълбока загриженост относно настоящата ситуация и заяви, че по-нататъшното нарастване на напрежението е неприемливо", се казва в съобщението от Ереван.

Френският президент "счита за необходимо да се вземат всички мерки за прекратяване на военните действия и за намаляване на напрежението", твърдят от Армения. Пресслужбата на арменския премиер съобщи, че "Макрон подчерта необходимостта от засилване на усилията на съпредседателите на Минската група на ОССЕ за възстановяване на мира в региона".

Азербайджан с официален отговор на арменско твърдение, че може да удари арменска АЕЦ

По отношение на интервюто на представителя на посолството на Армения в България Сатеник Зирекянц, публикувано на www.actualno.com на 6 ...

Конфликтът в Карабах започна през февруари 1988 г., когато Нагорни Карабах обяви отделянето си от Азербайджанската ССР. По време на въоръжената конфронтация през 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и седем съседни региона. От 1992 г. се водят преговори за мирно уреждане на конфликта в рамките на Минската група на ОССЕ, оглавявана от трима съпредседатели - Русия, САЩ и Франция.

Още: "И Азербайджан обяви военно положение"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа