Армения търси помощ за Нагорни Карабах от Европейския съд по правата на човека и от Франция

3147
Армения търси помощ за Нагорни Карабах от Европейския съд по правата на човека и от Франция
Снимка: Getty Images/Guliver

Армения се обърна към Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), с искане да задължи Азербайджан да спре да бомбардира граждански обекти, съобщи представителството на републиката в Страсбург, предаде БГНЕС.

"Армения поиска да се приложат временни мерки срещу Азербайджан, по-специално да страната да бъде задължена да спре бомбардирането на граждански обекти, да се въздържа от безразборни нападателни действия, атакувайки граждани, граждански обекти и мирни населени места като цели", се казва в изявление на страницата на офиса на Армения в ЕСПЧ във Фейсбук.

САЩ също се намесиха и поискаха Армения и Азербайджан да спрат военните действия в Нагорни Карабах

САЩ се присъединиха към призивите на международната общност за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах, предаде БГНЕС. Дър...

Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи, че арменските въоръжени сили са стреляли по населени места по границата с Карабах, според тези данни има убити цивилни. Според арменското министерство на отбраната, Нагорни Карабах "е бил подложен на въздушни и ракетни атаки", арменската страна е свалила два хеликоптера и три безпилотни самолета на Азербайджан. Прессекретарят на президента на непризнатата Нагорно-Карабахска република Вахрам Погосян съобщи, че мирни селища в Карабах, включително столицата Степанакерт, са били подложени на артилерийски обстрел. Той призова населението да се скрие. Редица държави, включително Русия, Франция и Германия, призоваха страните да проявят сдържаност.

Премиерът на Армения Никол Пашинян обсъди и с френския президент Еманюел Макрон "агресивната позиция" на Турция по отношение на военния конфликт в Карабах, предаде ТАСС.

Пашинян обърна внимание на необходимостта да се спре евентуалната намеса на Турция в конфликта. "Премиерът насочи вниманието на събеседника Макрон към твърдата, пристрастна и агресивна позиция на Турция и необходимостта да се спре евентуалната намеса на тази страна. Президентът Макрон изрази дълбока загриженост относно настоящата ситуация и заяви, че по-нататъшното нарастване на напрежението е неприемливо", се казва в съобщението от Ереван.

Френският президент "счита за необходимо да се вземат всички мерки за прекратяване на военните действия и за намаляване на напрежението", твърдят от Армения. Пресслужбата на арменския премиер съобщи, че "Макрон подчерта необходимостта от засилване на усилията на съпредседателите на Минската група на ОССЕ за възстановяване на мира в региона".

Азербайджан с официален отговор на арменско твърдение, че може да удари арменска АЕЦ

По отношение на интервюто на представителя на посолството на Армения в България Сатеник Зирекянц, публикувано на www.actualno.com на 6 ...

Конфликтът в Карабах започна през февруари 1988 г., когато Нагорни Карабах обяви отделянето си от Азербайджанската ССР. По време на въоръжената конфронтация през 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и седем съседни региона. От 1992 г. се водят преговори за мирно уреждане на конфликта в рамките на Минската група на ОССЕ, оглавявана от трима съпредседатели - Русия, САЩ и Франция.

Още: "И Азербайджан обяви военно положение"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа