Армията на Гърция е в бойна готовност заради действията на турски военни кораби

4571
Армията на Гърция е в бойна готовност заради действията на турски военни кораби
Снимка: Pixabay

Гръцките въоръжени сили бяха поставени в бойна готовност в неделя, 9 август след разполагането на турски военни кораби в Егейско море във връзка с турските военни учения със стрелба, планирани за 10-11 август в морската зона между гръцките острови Родос и Кастелоризо. Това съобщи гръцкият портал Armyvoice.gr, който е специализиран в темите за отбраната, предаде агенция Фокус.

Според портала, поради излизането на турски кораби в морето, гръцките въоръжени сили обявиха тревога, отпуските са били отменени, а военните са свикани в техните части. Мобилизацията протича бързо, особено в гранични райони като сухоземната граница на река Марица и островите. Съобщава се, че самолетът, както и корабите и подводниците на гръцкия флот, които са на ключови позиции в Егейско море, са в бойна готовност.

Турски военни кораби са в бойна готовност около бреговете на Анталия

Подписването на споразумението между Гърция и Египет за морските граници и техните изключителни икономически зони (ИИЗ), което според А...

Гръцките официални ведомства, според обичайната си практика, не отричат, но и не потвърждават подобна информация.

В същото време, според портала, очевидно има голяма мобилизация от турска страна: десетки кораби от турския флот са разположени в района между Родос и Кастелоризо в международни и териториални води. Armyvoice.gr се опитва да потвърди информацията, че Турция също е дала команда на своите кораби, участващи в международни мисии, да се върнат към родните си брегове. От своя страна гръцкият телевизионен канал Open TV съобщи, че в момента 17 турски кораба са на важни позиции в Егейско море.

Турция обяви, че военните учения ще започнат на 10 август в морската зона между Родос и Кастелоризо в отговор на споразумение между Гърция и Египет за частично разграничаване на изключителните икономически зони (ИИЗ).

Според Armyvoice.gr е притеснително, че турският сондажен кораб „Оруч Рейс“ и придружаващите го кораби са спрели да предават местонахождението си в неделя вечерта. Това се интерпретира, че те искат да скрият възможния маршрут на този кораб, въпреки че ВМС разполагат със средство за проследяване на движението на турските кораби.

Гърция възнамерява да защити своите суверенни права

Гърция е готова за разговори с Турция

Гърция е готова да започне отново разговори с Турция, които бяха замразени през 2016 г. още през август, ако съседната страна деескалир...

Това е второ привеждане в бойна готовност на гръцките въоръжени сили за последните седмици. В края на юли Турция обяви, че ще изпрати своя сондажен кораб „Оруч Рейс“, придружен от военни кораби за сеизмични проучвания, в район близо до гръцкия остров Кастелоризо, който Гърция счита за част от своята изключителна икономическа зона (ИИЗ). Тогава Гърция обяви турския навигационен телекс (НАВТЕКС) за незаконен и постави в повишена готовност въоръжение си сили. Напрежението след това донякъде се разсея - изследователският кораб по решение на турските власти тогава остана на мястото си, а някои от турските военни кораби доплаваха в базите си.

Министърът на външните работи на Гърция потвърди на 7 август пред Open TV, че Гърция ще защитава своите суверенни права с всички средства, включително и с военни, ако Турция изпрати сондажния кораб в гръцката ИИЗ. :Ние не заплашваме никого, не правим гръмки изявления и нямаме такава истерична реакция, която е характерна за другите страни в региона. Просто казваме, че като суверенна държава сме задължени от Конституцията да се защитаваме и ще го правим по всякакъв начин, по който нашата Конституция и нашите възможности ни предоставят“, каза Дендиас.

Последно развитие на отношенията между Анкара и Атина

Гърция в четвъртък подписа споразумение с Египет за демаркация на морските граници и създаване на изключителна икономическа зона (ИИЗ), като подчерта, че то потвърждава правото на гръцките острови на континентален шелф и ИИЗ. В отговор турското външно министерство заяви, че Анкара не признава този документ, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция отново е започнала сондажи в Източното Средиземноморие.

Отношенията между Гърция и Турция рязко се влошиха поради меморандума за разбирателство, подписан в края на миналата година от Анкара с правителството на Триполи (Либия) (Правителството на националното съгласие (ПНС на Файез Сарадж) относно разграничаването на морските зони между Турция и Либия. Според гръцкото външно министерство документът, който съдържа координати за действителното разграничаване на морския шелф и изключителните икономически зони на Турция и Либия, лишава гръцките острови, които са разположени между Турция и Либия, от правото на континенталния шелф и ИИЗ. Гърция счита меморандума между Турция и Либия за недействителен и нищожен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа