Ататюрк е най-добрият политически лидер на ХХ в. според класация

39849
Ататюрк е най-добрият политически лидер на ХХ в. според класация

„Най-добрият политически лидер на ХХ век“ е основателят на турската държава Мустафа Кемал Ататюрк, предаде БГНЕС.

Класацията е съставена от проф. Арнолд Людвиг, психиатър в американския университет Кентъки. В продължение на 18 години той е ръководил проект за оценка на лидерските качества на държавните дейци от научна гледна точка. В своето изследване той е приложил достиженията на социалната биология и еволюционната психология, за да обясни феномена на политическото лидерство.

Проф. Людвиг се е спрял на 377 велики държавни дейци, оставили своя отпечатък през ХХ век. При оценката на политическите лидери той е отчел тяхната способност да спасят или обединят страната, да внедрят нови идеологии, техния престой във властта и моралните принципи.

Кемал Ататюрк е заел първо място, следван от президента на САЩ Франклин Делано Рузвелт и китайския лидер Мао Цзедун.

Баща на турския народ и държава

Скоро Турция на Ердоган ще е история

Турция на Ататюрк вече е история, но история ще стане и Турция на Ердоган. Защото неговите "черни турци" изгубиха връзката с родните си...

Мустафа Кемал е роден на 19 май 1881 г. в Солун, който по онова време е най-големият град в Македония – провинция на Османската империя. Учи във военно училище в родния си град, а след това в Битоля. Участва във войните срещу Италия и България през 1911-1912 г. След това за кратко е военен аташе в България. Твърди се, че е съдействал за подобряване на двустранните отношения.

Звездата на Кемал изгрява при отбраната на Галиполи и Дарданелите от англо-френските сили, които са разбити на пух и прах. Неговата военна победа произвежда голямо впечатление на управляващите кръгове в София и допринася за ускоряването на присъединяването на България на страната на Централните сили.

Мустафа Кемал бързо се издига във военната йерархия на Османската империя, стигайки до чин генерал и командващ на армия. След поражението на Високата порта Османската империя е разпокъсана от съюзниците, фактически тя престава да съществува.

В тези тежки моменти Мустафа Кемал обединява остатъците от турската армия и елит около себе си и започва национално-освободителна борба. Тя се увенчава с успех и гръцките войски са прогонени през 1922 г. Така Турция се превръща в първата победена държава от Централните сили, която ревизира условията на Версайската система.

Мустафа Кемал ликвидира султаната и халифата и създава Турската република през 1923 г. Той е избран за първия президент на страната и остава на този пост до смъртта си през 1938 г. По време на неговото управление са проведени всеобхватни реформи по западен образец във всички сфери – образование, армия, стопански живот, дори старата арабска писменост е заменена с латиница. В знак на уважение към неговите заслуги Мустафа Кемал получава фамилията Ататюрк – баща на всички турци.

В Турция махнаха бюст на Ататюрк от двор на училище

Кметството на областния град Текирдаг (в Източна Тракия- бел. ред.) се проведе официална церемония по прехвърляне на валийството на соб...

Мавзолеят Анъткабир

Три години след смъртта на основателя на съвременна светска Турция властите обявяват конкурс за построяването на мавзолей. Конкурсът е обявен на 1 март 1941 г., в него се включват 27 чуждестранни и 20 турски архитекти. Победител е проектът на турските архитекти професор Емин Халид Онат и доцент Ахмед Орхан Ардой.

Строителството на монументалния комплекс започва през 1944 и приключва през 1953 г. Общата му площ е 750 хиляди кв.м. и включва парк, мавзолей, музей и други постройки. В архитектурата на мавзолея са използвани селджукски и османски мотиви. Комплексът се състои от четири компонента: Пътя на лъвовете, Парка на мира, Церемониалния площад и Залата на славата.

В комплекса може да видим богата колекция от предмети, които са свързани с живота на Мустафа Кемал, много портрети, униформи, ордени. Специално място заема неговата уникална колекция от автомобили. Пресъздадени са важни победи на Ататюрк, както на бойното поле, така и като държавник. В мавзолея на Ататюрк има и няколко негови фигури, изработени от восък.

Комплексът е една от най-големите забележителности на столицата Анкара, която става главен град на страната, именно благодарение на Ататюрк – той я премества от Истанбул, за да скъса със старата имперска традиция. Мавзолеят е едно от най-посещаваните места, той е задължителна част от програмата на всички чуждестранни държавни и правителствени глави, които са на посещение в Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа